
Risk- och friskfaktorer i arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst
Vi sammanställer kunskap som kännetecknar en hälsofrämjande arbetsmiljö för poliser.
Vi sammanställer kunskap som kännetecknar en hälsofrämjande arbetsmiljö för poliser.
Hot och våld förekommer i olika omfattning i olika branscher, sektorer och yrkesgrupper. Vi sammanställer befintlig kunskap om utsatthet för hot och våld från tredje part inom ett urval av offentliga verksamheter.
I detta projekt sammanställer vi kunskap om arbetsmiljörisker och friskfaktorer bland hälso- och sjukvårdspersonal.
I detta projekt sammanställs aktuell forskning om insatser och interventioner som främjar arbetsmiljön hos anställda inom hälso- och sjukvård.
Vi har fått i uppdrag av regeringen att inhämta och sammanställa kunskap inom området och har valt att dela upp arbetet i fyra olika projekt.
Vi har beslutat att genomföra en kunskapssammanställning med fokus på lantbrukares organisatoriska och sociala arbetsmiljö.
Vi genomför en kunskapssammanställning om arbetsvillkor vid distansarbete från hemmet under pandemin med särskild inriktning på jämförelser av mäns och kvinnors villkor.
Inom ramen för vårt uppdrag med den kommande nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention genomför vi två övergripande kunskapssammanställningar med fokus på psykisk hälsa och arbetsmiljö samt suicidprevention och arbetsmiljö.
Vi genomför en kunskapssammanställning som kartlägger och sammanfattar forskning om den psykosociala arbetsmiljön för senior arbetskraft.
Vi genomför en kunskapssammanställning med fokus på AI, maskininlärning och robotiserings inverkan på arbetsmiljön för att bidra till att främja en god arbetsmiljö på olika arbetsplatser.
Vi genomför en kunskapssammanställning med fokus på ledarskap, arbetets organisering och medarbetarnas hälsa kopplat till produktivitet och prestation, inom olika branscher.
Vi har beslutat att genomföra en kunskapssammanställning med fokus på organisationernes arbetsmiljö vid utbrott av epidemier och pandemier.
Vi har fått i uppdrag av regeringen att inhämta och sammanställa kunskap om hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö, med särskilt fokus på transpersoners situation.
Kunskapssammanställningen "Organisering av arbetet/organisationsmodeller" handlar om hur organisationsstruktur kan ge olika förutsättningar för medarbetares hälsa och arbetsplatsens effektivitet.
Kunskapssammanställningen "Fysisk arbetsmiljö med fokus på belastningsergonomi" tittar närmare på den forskning som finns om kopplingen mellan fysisk arbetsmiljö och hälsa och välmående.
Kunskapssammanställningen ”Psykosocial arbetsmiljö” sammanställer redan gjorda studier inom ämnet för att få en systematisk översikt om vad det finns för forskning samt hur arbetsgivare kan påverka och förbättra miljön för arbetstagare.
Kunskapssammanställningen "Arbetsmiljötrender" kommer att innefatta de tydligaste trenderna som påverkar arbetsmiljön på våra svenska arbetsplatser, samt vilka som främst berörs av dessa.
Kunskapssammanställningen om organisatorisk förändringskompetens identifierar vilka faktorer som i forskning beskrivs som viktiga för att skapa hög förändringskompetens på arbetsplatser.
I kunskapssammanställningen tittar vi närmare på vilka ledarskapsbeteenden som är hälsofrämjande och som gör att vi är effektiva på jobbet.