Aktuellt
Här hittar du nyheter och artiklar.
277 träffar(sida 1 av 14)
Den 15-16 maj medverkade vi på konferensen "Occupational safety and health stocktaking summit". Cirka 300 politiker, tjänstepersoner från samtliga medlemsstater, politiker vid EU:s institutioner samlades för att diskutera implementeringen av EU:s strategi för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen 2021–2027.
Många tips och råd kring nätverk och kontaktpersoner, samt fördjupad förståelse för varandras arbete. Det var kontentan av besöket från EU-Osha där tillförordnad direktör gästade oss.
– Vi har hört många exempel idag som kommer att hjälpa oss i vårt arbete, säger William Cockburn.
Hot och våld är ett allvarligt problem inom många yrkesområden och branscher. Beroende på bransch och yrkesgrupp varierar förekomsten, men det är framför allt inom vissa sektorer, som vård- och omsorg samt utbildning, som problemet är extra påtagligt.
Sjuksköterskor är en stor och viktig yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården. Vi på myndigheten för arbetsmiljökunskap har i flera studier uppmärksammat sjuksköterskornas arbetsmiljö.
Organisering, prioritering och värdering av arbete har utvecklats och traditionella näringar genomgår förändringar som tänjer på gränserna på olika sätt. Vilka funktioner fyller arbete? Hur omförhandlas gränserna mellan arbete och fritid? Vilka gränser har suddats ut och vilka har förstärkts?
Nu uppdaterar vi riktlinjerna för alkoholproblem på arbetsplatsen, då nya forskningsrön tillkommit sedan de tidigare gavs ut. Riktlinjerna ska fungera som ett stöd för företagshälsovården och chefer på arbetsplatser för att förhindra och åtgärda alkoholproblem i arbetslivet.
Möjlighet till dialog och tillfälle att utbyta information, så sammanfattar deltagarna samverkansgruppen för företagshälsovård. I början av maj möttes vi upp i Stockholm för att uppdatera varandra sedan sist.
Personal inom hälso- och sjukvården tvingades snabbt ställa om ute i verksamheterna och omfördela resurserna för att kunna möta det ökade vårdbehovet under corona-pandemin.
Vi tar fram en forskningsbaserad guide för att hjälpa chefer, HR, skyddsombud och andra förtroendevalda på arbetsplatser att skapa en mer inkluderande arbetsplats för hbtqi-personer.
Som en del av ett regeringsuppdrag har vi kartlagt coronapandemins konsekvenser för grundskollärarnas arbetsmiljö på kort- och lång sikt.
Skolarbetet fortsatte som vanligt, trots att ett nytt virus härjade i samhället. Hur påverkades egentligen grundskolans arbetsmiljö under coronapandemin? Lyssna på en diskussion kring resultaten från vår rapport Arbetsmiljön för grundskollärare under coronapandemin.
Under tisdagen fick vi besök av jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).
I EU är likabehandling en grundläggande rättighet. Trots det fortsätter rapporter om våld, trakasserier och diskriminering mot hbtqi-personer. Inom ramen för Sveriges ordförandeskap i EU arrangerades den 12 april en konferens med fokus på att stärka arbetet med hbtqi-personers rättigheter.
I januari 2022 fick vi i uppdrag att följa upp användningen av det statsbidrag som riktas till regioner och kommuner i syfte att främja ett hållbart arbetsliv. I uppdraget ingår att analysera och bedöma resultaten av statsbidragen samt att identifiera framgångsrika projekt som bedöms ha nationellt intresse och att bidra till deras spridning.
Läs om nödvändig kunskap för att klara samhällsstörningar i framtiden, hur vi säkerställer kvalité i våra projekt och att vi söker goda exempel.
Vilka interventioner har visat sig skapa friska och välmående arbetsplatser inom hälso- och sjukvården? Vi har gjort en kunskapssammanställning som visar att både individinriktade och organisationsinriktade studier kan främja medarbetares hälsa, även om effekterna är små.
Den första mars redovisade vi avslutade och pågående insatser för att uppnå målen i regeringens arbetsmiljöstrategi 2021-2025. Totalt har vi genomfört och genomför över 30 projekt som knyter an till strategin.
Nu kan skolungdomar i Norden få kunskap om vad som är risker i arbetsmiljön och vad som skapar en bra arbetsmiljö. Myndigheten för arbetsmiljökunskap har tagit fram ett utbildningsmaterial för elever mellan 13 och 16 år med inriktning på förebyggande insatser inom arbetsmiljö.
På uppdrag av myndigheten skriver forskare från Högskolan i Gävle en rapport om hot och våld i arbetslivet inom vård, skola och omsorg. En del av rapporten ska beskriva goda exempel från kommuner, regioner och kommunala bolag.
När spridningen av coronaviruset tog fart i mars 2020 tvingades arbetsgivare i Sverige snabbt ställa om verksamheter för att skydda de anställda och följa de restriktioner och rekommendationer som utfärdades.