Aktuellt

Här hittar du nyheter och artiklar.

Filter

14 träffar(sida 1 av 1)

Samverkansgrupper bidrar med kompetens och stöd

Myndighetens främsta uppgift är sammanställa och sprida den senaste forskningen inom arbetsmiljöområdet. Det ska vi göra på ett sätt som bidrar till att kunskap om arbetsmiljö faktiskt kommer till användning i praktiken. För att lyckas med det leder och deltar vi i olika råd och samverkansgrupper. I en grupp – SamKun – får deltagare från arbetsmarknadens olika parter komma till tals och diskutera frågor tillsammans med oss.

Nollvision mot dödsolyckor i arbetet

2019 påbörjades en särskild satsning för en nollvision mot att någon skulle dö av sitt arbete. I regeringens nya arbetsmiljöstrategi 2021-2025 kommer arbetet fortsätta och vidgas. Ingen ska behöva dö på sitt arbete, men ingen ska heller behöva dö av sitt arbete.

Bild på två personer i industrimiljö.

Stimulering som gett snabbt resultat

Ungefär 60 procent av den arbetande befolkningen har idag tillgång till företagshälsovård. I undersökningar framgår det tydligt att företag och organisationer som använder sig av företagshälsovård upplever positiva effekter av detta, men det finns ett akut behov av personal med relevant och aktuell kompentens inom de flesta yrkesgrupperna inom området. Därför är det extra roligt att redan nu kunna berätta att det finns sex nya kurser att söka på Kungliga Tekniska Högskolan och faktiskt en som redan pågår hos Göteborgs universitet, och fler kommer 2022.

Vi samarbetar med Högskolan i Gävle

Vi är kontaktorganisation för studenter vid Högskolan i Gävle och i vårt fall innebär det att vi samarbetar med Personal- och arbetslivsprogrammet. Den senaste uppgiften som vi fick hjälpa till med är en organisationsanalys som fem studenter genomfört inom ramen för sin utbildning.

För första gången är det möjligt att jämföra resultaten från ESENER 2019 och ESENER 2014 i visualieringsverktyget från EU-OSHA

Under den tredje företagsundersökningen om nya och framväxande risker (ESENER) fick 45 420 företag och organisationer inom alla verksamhetssektorer med minst fem anställda i 33 europeiska länder frågan om hur arbetsmiljöfrågor och hälsa hanteras hos dem. Särskilt fokus låg på psykosociala risker, det vill säga arbetsrelaterad stress, våld och trakasserier.

Finlands flagga vajar i vinden

Framgångsrikt arbete med arbetsmiljö i öster

En viktig del av vårt uppdrag är att aktivt delta i det internationella arbetsmiljöarbetet. I slutet av december besökte vi våra grannar i öster, Finland. I Finland bedriver det finska arbetshälsoinstitutet med stor framgång insatser och forskning inom arbetsmiljöområdet.

Vår medverkan i det internationella arbetsmiljöarbetet

En viktig del av vårt uppdrag är att aktivt delta i det internationella arbetsmiljöarbetet och att följa utvecklingen om arbetsmiljö inom EU. För att öka kunskapen om dessa frågor deltar myndigheten i ett flertal internationella nätverk och sammanhang.