
Kunskapsluckor och begränsad litteratur inom området arbetsmiljö och suicidalt beteende
Vi har genomfört en nulägesanalys i form av en översikt av kunskap inom området suicidalt beteende och sambandet med arbetsmiljö.
Här hittar du nyheter och artiklar.
Vi har genomfört en nulägesanalys i form av en översikt av kunskap inom området suicidalt beteende och sambandet med arbetsmiljö.
Psykisk hälsa och suicidprevention är viktiga folkhälsofrågor som på senare tid blivit alltmer uppmärksammat. För att kunna påverka utvecklingen i rätt riktning behövs stark styrning och samhällsinstanser som drar åt samma håll.
Tillsammans med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och ett flertal andra myndigheter har vi fått i uppdrag av regeringen inkomma med underlag inför arbetet med den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Psykisk hälsa är ett prioriterat område inom folkhälsopolitiken, både i Sverige och internationellt. Arbetsrelaterad psykisk ohälsa, till exempel stress, är ett stort arbetsmiljöproblem.
Vi har fått i uppdrag att delta i arbetet med den kommande nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicid-prevention. Ämnet är högaktuellt nu eftersom pågående pandemi kan innebära att den psykiska ohälsan ökar i befolkningen. Uppdragsgivare är socialdepartementet och arbetet sker i samverkan med flera andra myndigheter.
I vårt andra nyhetsbrev kan du bland annat läsa om kommande webbinarium då vi presenterar resultatet av de kunskapssammanställningar vi gjort inom ramen för regeringsuppdragen Framtidens arbetsmiljö i Sverige och Friska och välmående arbetsplatser.
Missade du våra seminarium om psykisk ohälsa och hälsoundersökningar i maj 2019? Nu finns en kortversion av seminariet att titta på och du kan också ladda ner presentationsmaterialet från föreläsarna.
I den allra första podden Arbetsmiljösnack pratar vi om psykisk ohälsa med Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap och verksam vid Högskolan i Gävle och Karolinska institutet.