
Hälso- och sjukvårdspersonalen pressades hårt under coronapandemin
Personal inom hälso- och sjukvården tvingades snabbt ställa om ute i verksamheterna och omfördela resurserna för att kunna möta det ökade vårdbehovet under corona-pandemin.
Här hittar du nyheter och artiklar.
Personal inom hälso- och sjukvården tvingades snabbt ställa om ute i verksamheterna och omfördela resurserna för att kunna möta det ökade vårdbehovet under corona-pandemin.
I januari 2022 fick vi i uppdrag att följa upp användningen av det statsbidrag som riktas till regioner och kommuner i syfte att främja ett hållbart arbetsliv. I uppdraget ingår att analysera och bedöma resultaten av statsbidragen samt att identifiera framgångsrika projekt som bedöms ha nationellt intresse och att bidra till deras spridning.
Vilka interventioner har visat sig skapa friska och välmående arbetsplatser inom hälso- och sjukvården? Vi har gjort en kunskapssammanställning som visar att både individinriktade och organisationsinriktade studier kan främja medarbetares hälsa, även om effekterna är små.
När spridningen av coronaviruset tog fart i mars 2020 tvingades arbetsgivare i Sverige snabbt ställa om verksamheter för att skydda de anställda och följa de restriktioner och rekommendationer som utfärdades.
Hösten 2021 fick vi i uppdrag av regeringen att inhämta och sammanställa kunskap om arbetsmiljörisker och friskfaktorer bland hälso- och sjukvårdspersonal. Som en del av detta uppdrag presenterar vi nu en rapport där vi har intervjuat företrädare inom ett antal organisationer med inblick i arbetsmiljön för dessa grupper.
I en serie med fyra artiklar har journalisten Ola Liljedahl träffat fyra hbtqi-personer med olika erfarenheter och bakgrunder. I den här artikeln möter ha Kerstin Monk som själv är journalist med ett långt yrkesliv bakom sig.
I en serie med fyra artiklar har journalisten Ola Liljedahl träffat fyra hbtqi-personer med olika erfarenheter och bakgrunder. I den här artikeln möter han Christer Edeholt. Christer är homosexuell och arbetar på Umeå stadsbibliotek.
I en serie med fyra artiklar har journalisten Ola Liljedahl träffat fyra hbtqi-personer med olika erfarenheter och bakgrunder. I den här artikeln möter han Sam Vidén Jakobsson. Sam är transman och arbetar som montör på Volvo i Göteborg.
I en serie med fyra artiklar har journalisten Ola Liljedahl träffat fyra hbtqi-personer med olika erfarenheter och bakgrunder. I den här artikeln möter han polisen Alex som identifierar sig som ickebinär transmaskulin.
I början av november 2022 inleddes arbetet med den kunskapssammanställning som siktar in sig på att samla arbetsmiljörelaterade risk- och friskfaktorer hos hälso- och sjukvårdspersonal.
Just nu genomför vi en studie där vi tittar på vilka förändringar i arbetsmiljön som uppstod för personal inom kommunal omsorg, dagligvaruhandel och transportsektorn under coronapandemin. Vi tittar även på hur dessa förändringar upplevdes av personalen och kort- och långsiktiga konsekvenser av dessa förändringar i arbetsmiljön.
En god arbetsmiljö är en avgörande faktor för att säkerställa kompetensförsörjningen inom vården och äldreomsorgen. Kommuner och regioner ges genom statsbidrag möjlighet att ansöka om och få finansiering av projekt med syfte att uppnå ett mer hållbart arbetsliv för vård- och omsorgspersonal. Regeringen uppdrar åt Myndigheten för arbetsmiljökunskap att följa upp användningen av statsbidraget.
Vi sammanställer forskning om vilken inverkan över tid covid-19 pandemin hade på anställda inom hälso- och sjukvården. Inom uppdraget tittar vi även på effekten av interventioner (åtgärder) för att förbättra arbetsmiljö och hälsa för gruppen hälso- och sjukvårdsanställda.
Under de två år som coronapandemin var som mest intensiv sattes arbetstagare, arbetsgivare och arbetsplatser i Sverige och i världen på hårt prov. Men vad kan vi lära av det som hände på våra arbetsplatser under pandemin, och hur kan vi använda den kunskapen i framtiden?
Som en del i regeringsuppdraget Coronapandemins påverkan på arbetsmiljön genomför vi en enkät- och intervjustudie.
Som en del i regeringsuppdraget "Coronapandemins påverkan på arbetsmiljön" genomför vi en enkät- och intervjustudie i syfte att utreda hur arbetsmiljön i grundskolan påverkades under pandemin.
Under programpunkten "Tre myndigheter och tre rapporter om hbtqi personers arbetsmiljö och levnadsvillkor" presenterade vi tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor och Diskrimineringsombudsmannen, tre nyligen genomförda regeringsuppdrag.
Den 3 augusti medverkar vi tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Diskrimineringsombudsmannen (DO) på Stockholm Pride.
Forskning visade att transpersoner ofta har en sämre arbetsmiljö jämfört med andra anställda, till exempel att transpersoner oftare blir diskriminerade eller upplever mindre stöd från kollegor.
Vi har fått i uppdrag av regeringen att hitta vägar för att samordna företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende läkare. Vad har hänt hittills? Här hittar du en statusuppdatering om uppdraget.