Psykisk ohälsa och suicid orsakar både stort mänskligt lidande och omfattande individuella och samhällsekonomiska konsekvenser. Spridningen av covid-19 kan komma att innebära att den psykiska ohälsan och det är därför angeläget att intensifiera det nationella arbetet med frågor som berör psykisk hälsa och suicidprevention.
– Ett stort uppdrag som många myndigheter ska samarbeta i, vilket visar på vikten av att det genomförs med bred förankring och med stort engagemang, säger Nader Ahmadi, generaldirektör.
Uppdraget innebär att samla in och sammanställa underlag till regeringen inför det fortsatta arbetet och skapa förutsättningar för att utveckla insatserna inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Målsättningen med den nationella strategin är att stärka den statliga styrningen, att skapa bättre förutsättningar för samordning och samverkan. Men även att öka kvaliteten, effektiviteten och långsiktigheten i de insatser som genomförs av myndigheter, regioner, kommuner och andra berörda aktörer.
Grundläggande utgångspunkter vid framtagandet av strategin ska vara en god, jämlik och jämställd psykisk hälsa i hela befolkningen. Särskilt fokus bör riktas mot det främjande och förebyggande arbetet i alla sektorer och på alla samhällsnivåer.
I arbetet ska jämställdhetsperspektivet liksom barnrättsperspektivet, ungdomsperspektivet och funktionshinderperspektivet beaktas. Särskild hänsyn bör vidare tas till de grupper som löper störst risk att utveckla psykisk ohälsa eller att begå självmord, till exempel barn och unga, unga som varken arbetar eller studerar, personer med funktionsnedsättningar, äldre och hbtq-personer.
Vårt underlag och bidrag till arbetet med strategin
En del av vårt uppdrag med den kommande nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicid-prevention nationella strategin är avslutat. Nedan hittar du länkar till det underlag som togs inför redovisningen till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen den 21 september 2021.
Arbetsmiljö och psykisk hälsa Arbetsmiljö och suicidalt beteendeRelaterad information
Kunskapsluckor om sambandet arbetsmiljö och suicidalt beteende
Arbetsrelaterad suicid ingår i den breddade nollvision om att ingen ska dö till följd av arbete, och regeringen ...
Kunskapsluckor och begränsad litteratur inom området arbetsmiljö och suicidalt beteende
Vi har genomfört en nulägesanalys i form av en översikt av kunskap inom området suicidalt beteende och sambandet ...
Psykisk hälsa och suicidprevention är viktiga folkhälsofrågor
Psykisk hälsa och suicidprevention är viktiga folkhälsofrågor som på senare tid blivit alltmer uppmärksammat. För att kunna påverka ...
Vi bidrar till arbetet med den kommande nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Tillsammans med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och ett flertal andra myndigheter har vi fått i uppdrag av regeringen inkomma med ...
Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är ett stort arbetsmiljöproblem
Psykisk hälsa är ett prioriterat område inom folkhälsopolitiken, både i Sverige och internationellt. Arbetsrelaterad psykisk ohälsa, till exempel ...