Hållbar arbetsmiljö inom hälso- och sjukvård samt omsorg
Inspiration, forskning och verktyg om förutsättningarna för en hållbar arbetsmiljö inom vård och omsorg.
Webbinarium: Hållbar arbetsmiljö
Vad behövs för att skapa en hållbar arbetsmiljö inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg? I det här webbinariet får du ta del av relevant forskning om nuläget och vad som kan främja en god arbetsmiljö.
Se webbinariumpå myndighetens Youtube-kanal
Kom igång med friskfaktorer
Friskfaktorer är tillstånd som gör att vi mår bra, och presterar på arbetet. Arbetsplatser som använder friskfaktorer aktivt, systematiskt och långsiktigt har stor chans att uppnå en bra arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro.
Läs merpå Suntarbetslivs webbplatsSuntarbetsliv
Suntarbetsliv drivs av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. De vänder sig till alla som jobbar med arbetsmiljö i kommuner, regioner och kommunala företag.
Läs merpå Suntarbetslivs webbplatsEn kartläggning av risker och utmaningar
Hur påverkas undersköterskor, sjuksköterskor och läkares hälsa av sin arbetsmiljö? Denna rapport belyser de största riskerna och utmaningarna inom den offentliga hälso- och sjukvården som personalen själv ser. Upptäck viktiga insikter om obalansen mellan krav och belöning, privatliv och arbetsliv, samt vikten av stöd från chef och ledning.
Till publikationenpå myndighetens webbplats Se filmpå myndighetens Youtube-kanalInsatser för att förbättra arbetsmiljön med positvt utfall
Vilka interventioner har visat sig skapa friska och välmående arbetsplatser inom hälso- och sjukvården? Vi har gjort en kunskapssammanställning som visar att både individinriktade och organisationsinriktade studier kan främja medarbetares hälsa, även om effekterna är små.
Till publikationenpå myndighetens webbplats Se filmpå myndighetens Youtube-kanal
Att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg
Vilka förutsättningar är viktiga för att lyckas med projekt som syftar till att främja arbetsmiljön? Forskarna Anna Fogelberg Eriksson och Agneta Halvarsson Lundqvist berättar om tre framgångsfaktorer.
Till publikationenpå myndighetens webbplats Se filmpå myndighetens Youtube-kanal Till lärande exempelpå myndighetens webbplatsViktigt fokusera på organisatorisk nivå
Tillsammans med medarbetarna behöver ledningen undersöka om verksamhetens organisatoriska förutsättningar medför risk för ohälsa och om det finns organisatoriska friskfaktorer som kan främja hälsan på arbetsplatsen.
Insatser inom fem områden av den organisatoriska arbetsmiljön
Till publikationen i sin helhetpå myndighetens webbplatsPublikationer om hälso- och sjukvården
Här hittar du alla publikationer om arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården.
Att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg
En kartläggning av arbetsmiljö och hälsa hos undersköterskor, sjuksköterskor och läkare i den offentliga hälso- och sjukvården
Interventioner för god psykosocial hälsa inom hälso- och sjukvården
Intervjustudie om arbetsmiljörisker och friskfaktorer inom hälso- och sjukvården
Risk- och friskfaktorer i hälso- och sjukvården- organisatoriska faktorer av betydelse för medarbetarnas hälsa
Denna sida bygger på resultat från två regeringsuppdrag:
- Myndigheten för arbetsmiljökunskap fick 2021 i uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om hur arbetsmiljön för hälso- och sjukvårdspersonal kan främjas och hur arbetsmiljörisker för gruppen kan minimeras och undanröjas.
Läs mer om projektet ”Arbetsmiljörisker och friskfaktorer bland hälso- och sjukvårdspersonal”. - Myndigheten fick också i uppdrag att följa upp användningen av det statsbidrag som riktas till regioner och kommuner i syfte att främja ett hållbart arbetsliv. I uppdraget ingick att analysera och bedöma resultaten av statsbidragen samt att identifiera framgångsrika projekt som bedöms ha nationellt intresse och att bidra till deras spridning. Läs mer om projektet ”Att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg”.