Synergonomi – belysning och synförhållanden på arbetsplatsen

I september lanserade Myndigheten för arbetsmiljökunskap nya riktlinjer för synergonomi - Belysning och synförhållanden på arbetsplatsen. Riktlinjerna presenterades under ett livesänt webbinarium som fick högt betyg av deltagarna.

Syftet med riktlinjerna är att ge företagshälsovård och arbetsmiljökonsulter ett evidensbaserat underlag till stöd för det praktiska arbetet med att utforma goda synergonomiska förhållanden, på olika typer av arbetsplatser.

Forskare och yrkesverksamma har tillsammans utformat riktlinjerna

Syftet med webbinariet var att sprida kunskap, introducera de nya riktlinjerna och göra några djupdykningar inom ämnet. Vid webbinariet medverkade forskare och yrkesverksamma inom företagshälsovård som varit med och utformat riktlinjerna. Efteråt skickades en utvärderingsenkät ut till alla deltagare. Att utläsa ur svaren var webbinariet väldigt uppskattat.

Liv Nilsson, processledare på Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Foto: Joakim Silfverberg

– Det känns jätteroligt att det vi gör uppskattas! Att deltagarna känner att de kommer ha praktisk nytta av det som togs upp på webbinariet är såklart viktigt för oss. Det visar även på att det här sättet att sprida kunskap på fungerar bra, säger Liv Nilsson som är processledare på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

God synergonomi handlar om en bra visuell miljö. Det ska vara bra belyst på arbetsytor och omgivning och de rekommendationer som finns för belysningsstyrkor för olika miljöer och arbetsuppgifter ska vara uppfyllda.

Riktlinjer och webbinarium

Se sändningen i efterhand:
Riktlinjerna för synergonomi – belysning och synförhållanden på arbetsplatsen

Ladda ner de nya riktlinjerna:
Riktlinjer för synergonomi – belysning och synförhållanden på arbetsplatsen

Mer om belysning och synförhållanden på arbetsplatsen