Efter att under hösten anlitat experter, upprättat projektplan, fastställt tidsplaner, definierat frågeställningar, och samlat en referensgrupp har projektet nu påbörjat arbetet med kunskapssammanställningen.
Projektets deltagare och referensgrupp
Forskargruppen som genomför kunskapssammanställningen består av:
- Anna Nyberg, Docent, Uppsala universitet
- Ingrid Demmelmaier, Docent, Uppsala universitet
- Kristiina Rajaleid, Med.dr., Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet
- Ulrika Winblad, Professor, Uppsala universitet
- Ylva Lindberg, forskningsassistent, Uppsala universitet
- Wilhelm Linder, forskningsassistent, Uppsala universitet
En referensgrupp med deltagare från Arbetsmiljöverket, Prevent, Folkhälsomyndigheten, och SKR har bildats. Referensgruppen fungerar som stöd och hjälp för projektgruppen samt för att trygga att projektets resultat blir av nytta för aktörer inom arbetsmiljöområdet.
Referensgruppen består av:
- Erik Gunnarsson, sakkunnig Organisatorisk och social arbetsmiljö, Arbetsmiljöverket
- Grete Fochsen, projektledare och utredare, Folkhälsomyndigheten
- Gunnar Sundqvist, Utredare, SKR
- Stefan Wiberg, utvecklingschef, Prevent
Litteratursökningens resultat
I augusti 2020 påbörjade forskargruppen arbetet och har utifrån syfte och frågeställningar definierat sökstrategier. Sökningen har inkluderat studier som rör arbetsmiljöaspekter vid utbrott av epidemier och pandemier, t ex MERS, SARS och Covid-19, som är genomförda i nationell och internationell kontext och är skrivna på svenska eller engelska. Tillsammans med biblioteksstöd vid Lunds universitet genomfördes litteratursökningen.
Efter en första genomgång av 4034 artiklar och exkludering av irrelevanta artiklar återstår nu ett urval av 338 artiklar för djupare granskning.
Arbetet just nu – genomgång av relevans och kvalitet
Arbetet med att granska de 338 artiklarnas relevans utifrån deras sammanfattningar pågår. Sammanfattningarna granskas av två forskare var för sig, om de inte är eniga om inkludering/exkludering följer diskussion i forskargruppen om artikelns relevans.
När granskningen av sammanfattningarna är färdigställd analyserar forskargruppen fulltexten av artiklarna och ytterligare exkludering kan bli aktuell även efter det. Artiklarna som efter fulltextgranskingen kvarstår blir underlag för kunskapssammanställningens resultat.
Resultaten publiceras februari 2022
Vi lever fortsatt i en pandemi och mängder av forskningsartiklar publiceras för varje dag som går och kommer så göra under lång tid framöver. Projektet har hittat forskning med relevans och kvalitet utifrån studier publicerade fram till oktober 2020. Detta projekt blir således en första inblick i forskningsläget och vad vi behöver samla in mer kunskaper om kopplat till epidemier/pandemiers inverkan på organisationers arbetsmiljö.
Kunskapssammanställningen publiceras under februari 2022 och resultaten omvandlas för vidare spridning till beslutsfattare, arbetsgivare, skyddsombud och andra förtroendevalda på arbetsplatser.
Fler nyheter om projektet
Vi presenterade två rapporter på PEROSH konferens i Oslo
Två av våra kunskapssammanställningar uppmärksammades på PEROSH i Oslo 21 - 22 september. Mikael Nilsson, processledare och analytiker, ...
En första inblick i hur arbetsmiljön påverkas vid ett pandemiutbrott
Vi har kartlagt och sammanfattat det globala forskningsläget kring hur arbetsmiljöer påverkas under epidemier och pandemier och en ...
Pandemin är över, för den här gången – hur förbereder vi inför nästa och vad kan vi lära oss av den?
Äntligen, sa vi i Sverige den 1 april då regering tog beslut om att covid-19 inte längre ska ...
Pandemins påverkan på arbetsmiljön
Missade du att titta på vårt webbinarium Pandemins påverkan på arbetmiljön? Nu kan du se hela webbinariet i ...
Webbinarium den 17 mars 2022
Den 17 mars arrangerade vi ett webbinarium om hur pandemin påverkade organisationer och näringsliv, hur hemmakontoren fungerade och ...