Aktuellt

Här hittar du nyheter och artiklar.

Filter

10 träffar(sida 1 av 1)

Nya riktlinjer: Goda synförhållanden på arbetsplatsen kräver kunskap, planering och systematiskt förbättringsarbete

I en ny publikation från Myndigheten för arbetsmiljökunskap konstateras det att flera faktorer spelar in för att få till goda synförhållanden på arbetsplatsen. Kunskap, planering och systematiskt förbättringsarbete lyfts som de viktigaste nycklarna i: Riktlinjer för synergonomi – Belysning och synförhållanden på arbetsplatsen.

Nollvision mot dödsolyckor i arbetet

2019 påbörjades en särskild satsning för en nollvision mot att någon skulle dö av sitt arbete. I regeringens nya arbetsmiljöstrategi 2021-2025 kommer arbetet fortsätta och vidgas. Ingen ska behöva dö på sitt arbete, men ingen ska heller behöva dö av sitt arbete.

Har du, din avdelning, ditt företag eller organisation uppfunnit kullagret för arbetsmiljö?

I internationella mätningar som jämför länders innovationsförmåga placerar sig Sverige alltid i toppskiktet. Vi har en lång innovationshistoria från klassiska uppfinningar som det självreglerande kullagret till smart teknologi idag. Men hur står det till på arbetsmiljöområdet? Har din arbetsplats löst ett arbetsmiljöproblem på ett finurligt sätt? Då är det just er vi söker!

Riktlinjer för att hantera mobbning och kränkande särbehandling klara våren 2021

Uppemot 20% av den svenska arbetskraften uppskattas vara utsatta för någon form att kränkande särbehandling varje år och av dem är cirka sju procent utsatta för mobbning. Grundläggande för att förebygga mobbning och kränkande särbehandling på arbetet är ett bra och tillitsfullt samarbetsklimat, säger Stefan Blomberg, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Hur arbetet organiseras är en central fråga för en god arbetsmiljö

Om vi vill förstå hälsa och välmående i arbetslivet måste vi också titta närmare på vilken roll organiseringen av arbetet och olika organisationsmodeller spelar för detta. Det har professor Karolina Parding och filosofie doktor Fredrik Sjögren, båda vid Luleå tekniska universitet, gjort genom att sammanställa forskning inom området.