Arbetsmiljöarbete i svenskt näringsliv

Behovet av ökad kunskap om faktorerna bakom ett hållbart och hälsosamt arbetsliv är stort. Därför finns det ett behov av att belysa arbetsmiljö ur fler olika vinklar och med stöd av olika metoder.

Tre studier

I ”Betydelsen av företagsstorlek och arbetsorganisation för arbetsmiljöarbete i svenskt näringsliv” sammanställs nationell och internationell forskning om hur arbetsmiljöarbete genomförs i företag inom näringslivet, med fokus på om arbetsmiljöarbetet skiljer sig åt beroende på företagsstorlek eller arbetsorganisation. Syftet är att belysa samband mellan arbetsmiljöarbete och företagsstorlek samt mellan arbetsmiljöarbete och arbetsorganisation inom näringslivet. I syftet ingår att värdera, sammanfatta och presentera resultaten i forskningen.

I ”Faktorer som bidragit till ett utvecklat arbetsmiljöarbete i det svenska näringslivet – fokus på lärande arbetsorganisationer och företagsstorlek” studeras samband mellan arbetsmiljöarbete och företagsstorlek respektive arbetsorganisation. Analyserna i rapporten belyser generella orsaker till skillnader i företagens grad av utvecklat arbetsmiljöarbete med fokus på företagets storlek och hur arbetsorganisationen är uppbyggd och specifikt betonas en ”lärande arbetsorganisation”.

Ovanstående rapporter besvarar frågeställningarna:

  • Är det skillnad i företagens grad av arbetsmiljöarbete beroende på företagsstorlek? Om det finns skillnader beroende på företagsstorlek, hur ser dessa skillnader ut?
  • Hur ser sambanden ut mellan grad av arbetsmiljöarbete och arbetsorganisation?

I ”Frisk och god arbetsmiljö under det senaste decenniet i det svenska näringslivet” presenteras fem olika analytiska mått (indikatorer) på organisatorisk nivå, fyra av dem belyser frisk och god arbetsmiljö och den femte belyser anställningsformer under det senaste decenniet i det svenska näringslivet, i låg- och högkonjunktur.

Resultaten

Analyserna presenteras i tre publikationer samt en populärvetenskaplig sammanfattning av analyserna i resultaten.

Bakgrund

I myndighetens uppdrag ingår att ansvara för kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning samt utvärdering och analys för att kunskap om arbetsmiljö ska komma till användning i praktiken. För att stärka detta arbete ska vi i vårt uppdrag följa och analysera utvecklingen inom arbetsmiljöområdet.

Vi ska särskilt belysa arbetsmiljöns beskaffenhet och utveckling i olika branscher samt beakta ett jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv. I vårt uppdrag ingår att stärka de små företagens arbetsmiljöarbete utifrån arbetsmiljömålen att motverka risk, arbetsbelastning och stress, kränkande särbehandling och arbeta för ett tryggt och säkert samt jämlik arbetsmiljö, som också kännetecknas av bland annat utveckling, delaktighet, egenansvar och lärande. Våra analyser av arbetsmiljön syftar till att bidra med kunskap som utvecklar arbetsmiljöpolitiken så att denna kan inriktas mot att bli än mer långsiktig och strategisk inom arbetsmiljöområdet, utan att mista sin skärpa i dagsaktuella arbetsmiljöfrågor.

Tidsplan

100%
Jul 20
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 21
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 22
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 23
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 24
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
  • play_arrowStart: 1 juli 2020
  • flagAvslut: 29 november 2024