Praktikanten Isak brinner för att skriva

Under tio veckor har vi haft förmånen att ha praktikanten Isak på plats. Han har varit en del av myndighetens kommunikatörs-team och bland annat skrivit flera artiklar för våra digitala kanaler.

Isak heter Sewón i efternamn, är 24 år och läser till kommunikatör på Högskolan i Gävle. Via en bekant kom han i kontakt med myndigheten. Han skickade in sitt CV med en beskrivning av honom själv och utbildningen.

Han berättar att han innan praktiken varken kände till arbetsplatsen eller ämnet arbetsmiljö särskilt väl.

format_quote

Jag ska erkänna att jag trodde arbetsmiljö mest handlade om skyddsombud och att sitta, stå och lyfta rätt, skrattar Isak.

De första dagarna på praktiken gick Isak igenom myndighetens webbplats, läste på intranätet och deltog på möten med kommunikatörerna, men även med resten av personalen på bland annat APT-träffar. Ganska snart gick det upp för honom att ämnet arbetsmiljö är så mycket större än att bära en låda på rätt sätt.

format_quote

När jag insåg att arbetsmiljö handlar om så mycket mer blev det också så mycket mer intressant. Stress, mobbning, rätt belysning, olika arbetsgruppers specifika arbetsmiljö eller hur corona-pandemin faktiskt har påverkat vårt arbete - det är ju ett oerhört brett ämne som faktiskt berör oss alla på ett eller annat sätt, berättar Isak entusiastiskt.

Vi upptäckte ganska snabbt att Isaks passion är att skriva. Han har tidigare sommarjobbat som reporter på Gefle Dagblads sportredaktion där han bland annat skrivit artiklar, intervjuat personer och fotat för tidningen.

Ibland kan det vara svårt att hitta stimulerande arbetsuppgifter åt en praktikant. Så blev det inte med Isak – han tog sig gladeligen an de uppgifterna vi hade, bland annat att intervjua och följa några medarbetare på myndigheten. Texterna resulterade i ett antal artiklar som vi publicerade och spred i våra digitala kanaler.

Under praktiken har Camilla Wengelin, kommunikatör och pressansvarig, varit kontaktperson åt Isak och de har dagligen haft avstämningar. Han har även följt övriga kommunikatörer för att få en så god inblick som möjligt i vad en kommunikatör kan tänkas jobba med.

format_quote

Jag blev imponerad över hur inblandade kommunikatörerna är i myndighetens projekt och kärnverksamhet. Bara det att de är med från skratch, när ett projekt startar och inte kommer in som en stödfunktion mot slutet, visar på att de tar kommunikation på stort allvar. Det var kul att se, förklarar han.

Han berättar också att utbildningen är ganska bred och att det tidigare inte varit självklart för honom att just kommunikatör var det han ville arbeta med efteråt. Något Isak nu omvärderat. Inte bara för att hans praktik varit så givande – utan också på grund av övriga klasskompisar praktiker.

format_quote

Vi hade en avslutningsträff efter praktiken då alla fick berätta om vilka arbetsplatser de varit på. Så intressant att höra om alla olika ställen det går att jobba på. Jag kan ju bara konstatera att kommunikatör är ett yrke som jag gärna vill jobba som i framtiden, ler Isak.

Efter avslutade studier får han en fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap. Nu under våren 2023 är det bara C-uppsatsen kvar innan han är färdig med studierna. Vi på myndigheten tackar Isak för hans insatser och önskar honom stort lycka till i framtiden. Vi är övertygade om att han kommer bli en lysande kommunikatör.

Läs några av Isaks texter

Vi samverkar med arbetsmarknadens parter, forskare och andra myndigheter

En process för att säkerställa kvalitén i våra projekt

Robert är en av tio processledande anlytiker