Detta inlägg är äldre än 12 månader. Viss information kan därför vara daterad.

Seminariedags!

Hur psykisk ohälsa kan förebyggas och på vilket sätt hälsoundersökningar kan användas som strategiskt verktyg

Törstar du efter konkreta råd och arbetssätt? Vi bjuder nu in till seminarium om hur du förebygger och hanterar psykisk ohälsa på arbetsplatsen och hur hälsoundersökningar kan användas som strategiskt verktyg för att främja hälsa. Seminariet är kostnadsfritt och arrangeras i fyra olika städer under maj 2019, Luleå, Jönköping, Borås och Lund.

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Förutom det personliga lidandet för individen får prestationsbortfallet också betydande ekonomiska konsekvenser. Att arbeta systematiskt för att förebygga att medarbetare drabbas av ångest, depression, stress eller andra psykiska besvär till följd av arbetet är både nödvändigt och lönsamt. Men hur gör man det? Och vad gör man när en medarbetare redan har drabbats?

Hälsoundersökningar

Hälsoundersökningar är rätt använt ett bra strategiskt verktyg för en organisation i syfte att främja hälsa på arbetsplatser. Hur då? Och hur använder man hälsoundersökningar på bästa sätt?

Irene Jensen, professor och Lydia Kwak, docent, verksamma vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, presenterar i detta seminarium praktiska råd och beprövade arbetssätt baserat på mångårig forskning.

Seminariet kostnadsfritt och arrangeras i fyra olika städer under maj 2019. Lokal och annan praktisk information meddelas via e-post senare.

OBS! Sista anmälningsdag har tyvärr gått ut.

Program

13:00-13:20, Inledning

Nader Ahmadi, Generaldirektör för Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

13:20-14:20, Seminarium 1: Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Hur arbetar jag som arbetsgivare, skyddsombud eller facklig representant effektivt för att förebygga och hantera arbetsrelaterad psykisk ohälsa?

14:20-15:20, Seminarium 2: Hälsoundersökningar

Vad är det bra för och hur kan jag använda hälsoundersökningar som strategiskt verktyg? Seminarierna leds av professor Irene Jensen och docent Lydia Kwak, Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet.

15:20-15:40, Paus

15.40-16.20, Workshop

Olika frågeställningar inom områdena psykisk ohälsa och hälsoundersökningar diskuteras i mindre grupper

16.20-16.35, Presentation av stödmaterial

16.35-17.00, Diskussion och avslutning

17.00-18.00, Buffé och mingel

Inbjudan till seminarium i maj 2019 (pdf)