Vi tar reda på ungas behov för ett hållbart arbetsliv

Just nu samlar vi kunskap om hur arbetsmiljön påverkar unga i arbetslivet – både vad som kan vara riskfyllt och vad som stärker hälsan. Arbetet görs på uppdrag av regeringen och ska ge organisationer insikter som kan hjälpa unga att få en bra start i arbetslivet och bidra till ett långt och hållbart yrkesliv.

Projektet handlar om att undersöka samband mellan arbetsmiljöfaktorer, hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen. Vi ska också belysa hur sambanden mellan dessa faktorer varierar beroende på kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch. Resultatet förväntas ge insikter som organisationer kan använda för att stödja ungas etablering på arbetsmarknaden, förebygga ohälsa och arbetsrelaterade olyckor samt bidra till ett hållbart och hälsosamt arbetsliv.

Unga överrepresenterade gällande arbetsolyckor

Unga personer kommer ofta in i arbetslivet genom tillfällig och kortvariga anställningar med osäkra arbetsförhållanden. Många saknar kännedom om sina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter, och forskning visar att unga arbetstagare är mindre benägna att ställa krav på arbetsmiljön och att rapportera arbetsmiljöproblem. De löper större risk att skada sig på jobbet och är överrepresenterade gällande arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro.

– Arbetsmiljön är viktig under hela arbetslivet, men är särskilt viktig när unga människor ska ta sig in på arbetsmarknaden. När unga drabbas av besvär eller skador i arbetet kan det påverka hälsan under lång tid framöver. Vi gör därför en studie inom området för att öka kunskapen om arbetsmiljörisker och friskfaktorer för unga arbetstagare, säger Marta Sousa -Ribeiro Larsson, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Två rapporter

Projektet delas upp i två delar; en litteraturöversikt och en kvantitativ studie.

De frågeställningar som styr projektet är:

  1. Vilka arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer förekommer för unga i arbetslivet?
  2. Hur ser säkerheten på arbetsplatsen ut för unga arbetstagare?
  3. Varierar exponering för arbetsmiljörisker, friskfaktorer samt arbetsrelaterade skador och sjukdomar för unga i arbetslivet beroende på faktorer så som kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch?
  4. Hur ser sambanden ut mellan arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer och hälsa, välbefinnande och säkerhet för unga i arbetslivet?
  5. Varierar sambanden – och i så fall hur – mellan arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer och hälsa, välbefinnande och säkerhet beroende på faktorer så som kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch för unga i arbetslivet?

Kvantitativ studie

I den kvantitativa studien ska data från olika källor användas för att kartlägga skillnader mellan grupper gällande arbetsmiljörisker, friskfaktorer, hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen bland unga i Sverige.

Kunskapssammanställning

I denna kunskapssammanställning ska befintlig nordisk forskning med fokus på ungas arbetsmiljö sammanställas och analyseras.

Relaterade studier

Myndigheten kommer att göra ytterligare en delstudie med ett senare lanseringsdatum. Det är en kvalitativ rapport där intervjuer med unga arbetstagare genomförs.

Lansering

Resultatet från den kvantitativa studien och litteraturöversikten ska redovisas för regeringen 31 december 2025.