Regeringens strategi inom psykisk hälsa gäller från i år till och med 2034. Innehållet ska bland annat kunna användas som grund för lokala och regionala handlingsplaner och för andra satsningar. Strategins mål och delmål ska sedan följas upp för att man ska kunna se det arbete som görs och hur den psykiska hälsan i landet utvecklas.
Visionen är ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen och där ingen bör hamna i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord.
Samarbete mellan stort antal myndigheter
Totalt har 27 myndigheter medverkat i arbetet med att ta fram strategin. Strategin bygger på analyser och underlag som myndigheter, organisationer och föreningar har lämnat. Dessutom har det förts dialoger med många aktörer verksamma inom området.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap har bidragit med underlag
Myndigheten för arbetsmiljökunskap har under ett antal år bidragit i arbetet med strategin. Vi har, precis som övriga deltagare, gjort analyser inom vårt område. Det resulterade i ett par kunskapssammanställningar inom psykisk hälsa och arbetsmiljö. Här kan du läsa underlaget om Arbetsmiljö och psykisk hälsa samt om Suicidalt beteende och arbetsmiljö.
Insatser för att främja psykisk hälsa
Nu ska de myndigheterna tillsammans ta fram en handlingsplan för aktiviteter och insatser i syfte att främja psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har i uppdrag att samordna, stödja och följa upp genomförandet av strategin i samarbete med andra myndigheter. Myndigheten för arbetsmiljökunskap deltar inte i arbetet med att stödja och följa upp genomförandet av den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention.
Läs mer om den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention.