Om den nya versionen
Riktlinjerna har uppdaterats utifrån ny forskning och nya referenser. De har fått en omarbetad struktur som tydligare och mer utförligt stödjer och beskriver hur organisationer kan jobba med att främja hälsosamma levnadsvanor inom verksamheten på en bredare nivå och med fokus på arbetsplatsens organisation samt fysiska och sociala arbetsmiljö. Riktlinjerna har i linje med det också fått en ny titel- Riktlinjer för hälsoundersökningar via arbetsplatsen med fokus på levnadsvanor.
Förslag på instrument som kan användas för att kartlägga förutsättningar i arbetsplatsens organisation samt fysiska och sociala arbetsmiljö har också uppdaterats i de nya riktlinjerna. Nu finns också enskilda och utförliga avsnitt om de fyra levnadsvanorna; mat, alkohol, tobak och fysisk aktivitet. I avsnittet om fysisk aktivitet finns information kring ”fysisk-aktivitet-paradoxen” och vikten av rörelsevariation under arbetstid och fritid.
Om riktlinjerna
Riktlinjerna är primärt utformade för att tillämpas av företagshälsan men kan även nyttjas av chefer, HR-specialister, personalchefer, skyddsombud, samverkansgrupper, arbetsmiljökommittéer och andra som är involverade i det hälsofrämjande arbetet med levnadsvanor på arbetsplatsen.
Arbetet med att uppdatera riktlinjerna har skett i nära samarbete med yrkesverksamma i olika professioner inom företagshälsan samt verksamhetsnära forskare. Målet med riktlinjerna är att ge företagshälsan ett forskningsbaserat och kvalitetssäkrat underlag för att genomföra hälsoundersökningar via arbetsplatsen.
Arbetshälsoekonomiskt analysverktyg
Med det arbetshälsoekonomiska analysverktyget kan du räkna på och ge sakliga argument för hälsofrämjande insatser på arbetsplatsen. Du hittar det här.
Beteckning
Riktlinje 2