Bakgrund
Små- och mikroföretag spelar en avgörande roll när det gäller att främja sysselsättning, ekonomisk tillväxt och social integration. Studier visar dock att dessa småföretagare har svårt att hantera arbetsmiljö- och hälsofrågor och upplever att det är resurs- och tidskrävande att leva upp till arbetsmiljölagstiftningen. Ändå vet vi att det är större risk för att råka ut för en arbetsskada i mindre företag än i större.
För att förbättra arbetsmiljön för mikro- och småföretagare är det viktigt att förstå deras förutsättningar för att kunna möta dem på deras egna villkor. Det finns få svenska forskningsstudier som fokuserar på hur arbetsmiljöarbetet görs och förstås i mikro- och småföretag. Det finns därför ett behov av att öka förståelsen och sammanställa kunskap på området.
Syfte och frågeställningar
Syftet är att ta reda på hur små- och mikroföretag genomför processer relaterade till arbetsmiljön och säkerhet, och vilken betydelse arbetsplatsrelationer har för deras arbetsmiljöarbete. Målet är att tillföra kunskap som kan bidra till att utveckla verktyg och metoder inom arbetsmiljöområdet.
- Hur uppfattar och genomför anställda och chefer arbetsmiljöarbetet i olika branscher, och vilka faktorer upplever de påverkar deras förståelse och praktiska
genomförande? - Finns det viktiga genusskillnader och könsnormer i hur arbetsmiljöarbete uppfattas och genomförs, och i så fall, vilka är dessa skillnader?
Kunskapssammanställning och kvalitativ undersökning
Resultatet ska redovisas i en kunskapssammanställning som kompletteras med kvalitativa intervjuer med skyddsombud om deras erfarenheter av utmaningar och möjligheter i arbetsmiljöarbetet i små- och mikroföretag.
Arbetet ska vara klart vid årsskiftet 2025/2026.