Guiden riktar sig till alla som arbetar på en arbetsplats, som medarbetare, chef, HR-representant, skyddsombud eller fackliga företrädare. För att skapa en inkluderande arbetsplats är det viktigt att aktivt motverka arbetsmiljöproblem och diskriminering, men också att arbeta proaktivt för lika rättigheter och möjligheter.
Camilla Wengelin, Myndigheten för arbetsmiljökunskap:
Guiden ger arbetsplatser ett konkret verktyg, med koppling till forskning, att arbeta med. Jag hoppas guiden bidrar till förbättrade arbetsvillkor och rättigheter för hbtqi-personer på arbetsplatser.
Baseras på ett tidigare genomfört regeringsuppdrag
30 juni 2022 redovisade myndigheten ett regeringsuppdrag inhämta om hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö, med särskilt fokus på transpersoners situation. Resultaten visade behov av ett material med konkreta verktyg och metoder, tydligt kopplat till forskning. Det efterfrågades även ett material som behandlar både risk- och friskfaktorer, samt specifik vägledning vid transition.
Författare och illustratör i nära samarbete
Andrea Eriksson från KTH och Sara Andersson från Stockholms universitet har på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap författat guiden. Andrea Eriksson, professor i ergonomi, har tidigare prisats för sitt arbete med hälsofrämjande ledarskap. Sara Andersson är postdoktor vid Stockholms universitet och lektor vid Högskolan Väst med forskning inom normer och maktstrukturer. Cecilia Birgerson Nordling har illustrerat guiden i nära samarbete med författarna.
Räkna med att arbetet med att motverka diskriminering och att främja lika rättigheter och möjligheter måste bedrivas regelbundet och kräver engagemang från både chefer och anställda inom arbetsorganisationen.
Seminarium om guiden under Stockholm Pride
Den 31 juli 2024 kl. 13.00 – 14.45 Seminarium Pride House (Clarion Hotel Sign)
Författarna Andrea Eriksson och Sara Andersson presenterar guiden.
Läs mer:
God arbetsmiljö för hbtqi-personer – en forskningsbaserad guide
En praktisk guide för att skapa inkluderande arbetsplatser för hbtqi-personer
Program – Stockholm Pride
Kontakt:
Camilla Wengelin, processledare och kommunikatör, camilla.wengelin@mynak.se
Tel. 073-060 75 44
Andrea Eriksson, professor, Avdelningen för ergonomi, KTH
Tel. 076-255 94 23
Sara Andersson, fil. dr., Stockholms universitet och Högskolan Väst
Tel. 070-949 66 01