Det finns ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor bland arbetstagare i Sverige. Åtta av tio är intresserade och det är kvinnor som är mest engagerade. Men samtidigt som intresset är stort finns brister i kunskapen gällande lagar och processer. Rapporten visar att 57 % av de tillfrågade vill lära sig mer om arbetsmiljölagen och 54 % om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).
Drygt hälften av de tillfrågade uppger att arbetsmiljön påverkar hälsan positivt, men 30 % anser att deras arbetsmiljö har en mycket eller ganska negativ effekt. Drygt två av tio svarar att arbetsmiljön är viktigare än lön och andra förmåner. Tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö.
Rapporten visar också att många vill se ökat fokus på arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen, men upplever samtidigt att rapportering av brister ofta inte leder till förändring.
Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Om publikationen
Rapporten undersöker de som arbetar i Sveriges attityder och kunskaper kring arbetsmiljöfrågor. Den bygger på en omfattande enkätundersökning där 10 000 sysselsatta personer i åldrarna 20–65 år har deltagit. I samverkan med arbetsmiljöexperter och arbetsmarknadens parter har enkäten utformats för att fånga upp skillnader i uppfattningar mellan olika grupper. Syftet är att ge insikter som kan användas för att utveckla mer riktade och effektiva insatser för en hållbar arbetsmiljö i Sverige.
Flera perspektiv
Rapporten presenterar skillnader i attityder och kunskaper utifrån:
• män och kvinnor
• yngre och äldre
• född i Sverige eller i annan del av världen
• chefer och arbetstagare
• offentlig eller privat sektor
• gymnasieutbildning eller högre utbildning
• små och stora arbetsplatser
Utforska rapportens insikter
”Sverige om arbetsmiljö” är en första kartläggning för att förstå hur arbetsmiljöfrågor uppfattas i Sverige och utgör ett underlag för riktade insatser för ett hållbart arbetsliv.
Läs mer eller ladda ner rapporten här för att ta del av fler resultat.