Syftet med dagen är att skapa en dialog och föra ett samtal kring aktuella frågor inom arbetsvetenskap, både nationellt och internationellt. Både som rundabordssamtal och forskningspresentationer.
Arbete och försörjning, arbetsmiljö samt arbetsmarknaden och dess övergångar var några av dagens teman. Under seminarier och panelsamtal diskuterades bland annat ungas ovilja att börja arbeta i byggbranschen, tystnadskultur på svenska arbetsplatser samt arbetsmiljön för personer med funktionsnedsättning.
Två pågående projekt från Mynak
Två pågående projekt med kopplingar till myndigheten var med. Maria Norstedt, forskare från Malmö universitet, redovisade preliminära resultat för kunskapssammanställningen om arbetsmiljön för personer med funktionsnedsättning. En utsedd kommentator diskuterade forskningsresultatet och övriga deltagare fick möjlighet att ställa frågor.
Maria förklarar att de kunnat se återkommande mönster i forskningen.
– Ett återkommande mönster i den forskning vi tagit del av är vikten av att arbetsmiljön anpassas från medarbetarens behov snarare än att man utgår från typ av funktionsnedsättning, säger Maria Norstedt.
Syftet med kunskapssammanställningen är att främja ett inkluderande och hållbart arbetsliv för personer med funktionsnedsättning genom att stödja arbetsmiljöarbetet i organisationer. Målet är att öka förståelsen för vad som hindrar och främjar en bra arbetsmiljö för personer med psykiska, intellektuella och fysiska funktionsnedsättningar. Det färdiga resultatet presenteras preliminärt i början av 2025.
Ett av dagens sista ämnen rörde tystnadskultur och hur det kan ta sig uttryck på svenska arbetsplatser. Myndigheten för arbetsmiljökunskap arbetar just nu med ett projekt där tystnadskultur på svenska arbetsplatser undersöks. Projektet är uppdelat i tre delar; litteratursammanställning, enkätundersökning och en internationell jämförelse.
Myndighetens anlitade expert, Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap på Göteborgs universitet rapporterade om status i alla tre delprojekten. Hon bjöd in till diskussion om hur tystnadskultur på arbetsplatsen kan studeras och förde fram att kulturen är beroende av flera faktorer. Till exempel vilka aktörer som medverkar i att bestämma kulturen, hur den förändras samt hur kulturen vid varje givet tillfälle kan visa sig genom både synliga och undermedvetna faktorer.
Hanne Berthelsen, docent i ledarskap och organisation, och en av organisatörerna av konferensen på Malmö universitet, var utsedd kommentator. Flera av de övriga deltagarna fick möjlighet att kommentera och ställa frågor.
Det färdiga resultatet för tystnadskultur i på svenska arbetsplatser presenteras under andra kvartalet 2025.