Risker med stillasittande på jobbet, lärande exempel och resultat av genomförda inspektioner

I år fokuserar kampanjen "Friska arbetsplatser belastar rätt" på effekterna av långvarigt stillasittande på jobbet. Vid ett webbinarium den 29 oktober presenterades resultaten från Arbetsmiljöverkets inspektioner och lärande exempel inom ämnet.

Under åren 2020–2022 genomförs kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. Kampanjen ska ge arbetsgivare ökade kunskaper om hur belastningsskador uppstår och kan förebyggas. I år fokuserar kampanjen på effekterna av långvarigt stillasittande på jobbet. Kampanjen ska ge arbetsgivare ökade kunskaper om hur belastningsskador uppstår och kan förebyggas.

I Sverige anger 15 procent av arbetskraften att de har besvär som påverkar arbetsförmågan. För att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv behöver arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud ökade kunskaper om hur de kan förebygga belastningsbesvär och skador.

Detta webbinarium presenterade resultaten av Arbetsmiljöverkets inspektioner och gav lärande exempel kring ämnet. Det arrangerades av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Arbetsmiljöverket, Svenskt Näringsliv, LO, Sveriges Kommuner och Regioner, TCO, Saco, Suntarbetsliv och Prevent.

Se inspelning av webbinariet på YouTube