Uppdrag att undersöka arbetsmiljön i den gröna omställningen och dess påverkan på kognitiva funktioner

  • 1 september 2024

Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlyser ett (1) uppdrag där vi inbjuder experter att komma in med förslag för att undersöka arbetsmiljön i den gröna omställningen och dess påverkan på våra kognitiva funktioner. Uppdraget ämnar bland annat att bidra till hållbara, hälsosamma, och trygga arbetsplatser.

Bakgrunden till utlysningen är att det pågår en grön omställning i många sektorer i samhället. Den gröna omställningen är ett brett begrepp med en mängd möjliga ingångar och perspektiv som ofta inkluderar att motverka klimatförändringar och miljöförstöring, samt att nå målen i Agenda 2030 och Parisavtalet. Detta kan medföra förändring och uppkomst av sektorer, yrken, jobb, arbetsuppgifter och aktiviteter, ofta med mer eller mindre stora behov av ny kunskap och kompetens. Omställningen kan ställa nya och höga krav på hjärnans kognitiva funktioner, vilket kan leda till en ökad risk för överbelastning av individens kognitiva resurser både på lång och kort sikt. Detta med tanke på att omställningen kan inkludera kognitivt krävande arbetsuppgifter som ställer krav på våra kognitiva förmågor genom exempelvis att man måste lära nytt, analysera komplex information, hålla koncentrationen, sätta upp mål, lösa komplicerade problem och så vidare.

För att skapa en trygg, säker och hållbar arbetsmiljö är det därför viktigt att öka förståelsen för arbetsmiljösituationen med dess möjligheter och begränsningar kopplat till våra kognitiva funktioner och resurser vid den gröna omställningen. Det kan även ge möjlighet att uppmärksamma, synliggöra och arbeta systematiskt med olika typer av arbetsbelastning.

Uppdraget

Syftet med uppdraget är att studera vilka konsekvenser den gröna omställningen kan ge upphov till kopplat till arbetsmiljö och kognitiva funktioner. Målet med uppdraget är att generera ny kunskap om den gröna omställningens konsekvenser på arbetsmiljön, vilket kan bidra till trygga, hållbara och hälsosamma arbetsplatser.

I detta uppdrag inbjuder vi till att lämna förslag med olika typer av forskningsansatser med såväl kvalitativ som kvantitativ inriktning. Detta då området och inriktningen på denna utlysning är brett och innefattar frågor som inte är så väl utforskade ännu.

Förslagen ska behandla den gröna omställningen och dess påverkan på arbetsmiljö och kognitiva funktioner. Det kan inkludera frågor runt exempelvis balans mellan kognitiv förmåga, resurser och stöd i omställningen. Även områden som meningsfullhet, delaktighet, motivation samt engagemang. Frågor om samverkan mellan grön omställning med annan omställning som digitalisering, exempelvis, om dessa går hand i hand, eller om det finns en konflikt mellan dessa omställningar, kan också inkluderas. Förslagen kan beröra hur man ställer sig till omställningen, hur störfaktorer kan påverka samt dess effekter på arbetsmiljö och utfall som risker/olyckor, upplevd stress, sjukskrivning, psykologiskt välmående, med mera.

Förslagen kan inkludera att undersöka en vis typ av omställning som sker inom en viss sektor. Sektorer som exempelvis kan undersökas inkluderar byggsektorn, energisektorn, transportsektorn, industrin samt jord och skogsbrukssektorn. Myndigheten har dock även ett intresse av att undersöka grön omställning i mindre utforskade områden, som exempelvis inom kommunalsektorn.

Oavsett inriktning på uppdraget förväntas det resultera i en rapport för Myndigheten för arbetsmiljökunskap, rapporten skrivs till en målgrupp som preliminärt kan inkludera chefer, beslutsfattare, skyddsombud och andra personer som arbetar i relevanta positioner i verksamheter där grön omställning pågår. Uppdraget inkluderar även 5-10 timmar kommunikationsinsatser totalt från minst en av experterna.

Beslut fattas av Myndigheten för arbetsmiljökunskap som bedömer ansökningarna efter förutbestämda kriterier inklusive projektkoncept, inom två veckor efter sista inlämningsdag.

Tidplan och ersättning

Tidplanen är att uppdraget påbörjas under 2024 och avslutas under 2025 om inte annat överenskommes.

Ersättning kan sökas med upp till 1.2 miljoner kronor och beror på uppdragets utformning.

Beslut

Beslut fattas av representanter för Myndigheten för arbetsmiljö efter förbestämda bedömningskriterier vilket inkluderar bland annat vetenskaplighet och relevans för Myndighetens uppdrag och intressen. Beslutet meddelas inom en månad efter utlysningen stängs.

Kvalifikationer

Vi söker minst två experter som på myndighetens uppdrag kan arbeta fram en rapport om arbetsmiljöns påverkan på kognitiva funktioner vid grön omställning.

Som expert vill vi att du har följande kvalifikationer:

  • dokumenterad kompetens inom områden som är relevanta för uppdraget
  • uppvisat god kvalitet i tidigare publikationer och leveranser
  • utmärkta kunskaper i det svenska språket och kan använda språket obehindrat i såväl tal som skrift
  • relevant metodkunskap kopplat till uppdraget

Huvudansvarig expert ska vara disputerad och ha uppnått minst docentkompetens, medsökande ska vara minst disputerad.

Ansökan

Ansök genom att fylla i särskild ansökningsblankett som finns att ladda ner här.

Uppdraget kan sökas enskilt eller tillsammans med en medsökande. Referenstagning kan bli aktuell. Ansökan skickas till jobb@mynak.se med e-postrubriken ”Expertansökan”, ange även diarienumret som anges i denna utlysning i din ansökan.

Sista ansökningsdag är 1 september 2024

Eventuella frågor besvaras av:
Thomas.Nessen@mynak.se