Tydligt ledarskap, kunskap och konkreta verktyg är avgörande för att skapa inkluderande arbetsplatser

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har tagit fram ett nytt stödmaterial som hjälper arbetsplatser att aktivt arbeta med inkludering och förebygga diskriminering. Materialet innehåller konkreta verktyg och strategier för att motverka diskriminering kopplad till etnisk bakgrund, hudfärg och religion.

Stödmaterialet är en del av ett regeringsuppdrag som Myndigheten för arbetsmiljökunskap redovisade den 28 februari i år. Inom ramen för uppdraget ingick både att ta fram ett stödmaterial och att i en rapport sammanställa kunskap om vissa gruppers utsatthet i arbetslivet.

Etnisk tillhörighet och religion kopplas till ökad utsatthet i arbetslivet

Den första delen av uppdraget resulterade i rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”. I rapporten framkommer att personer med viss etnisk tillhörighet eller religiös bakgrund upplever särskild utsatthet i arbetslivet. Utsattheten kan handla om negativ särbehandling, diskriminering eller ojämlika villkor, som sammantaget ökar risken för arbetsrelaterad stress och påverkar individens välmående och hälsa påtagligt.

Den andra delen, stödmaterialet, bygger på det som framkom i rapporten vilket visar att vissa grupper i det svenska arbetslivet, särskilt personer med bakgrund i Afrika och Mellanöstern, oftare utsätts för diskriminering, negativ särbehandling och har osäkra anställningar, som i sin tur leder till ökad arbetsrelaterad stress och ohälsa.

Liv Nilsson processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
format_quote

Många arbetsgivare vill arbeta mer inkluderande men saknar konkret stöd. Det här materialet visar hur ledarskap, styrning och arbetsmiljöarbete tillsammans kan omsätta lagkrav och ge praktisk vägledning i arbetet mot diskriminering och för ökad inkludering i arbetslivet.

Stödmaterial i två delar

Stödmaterialet består av två delar, en webbplats med praktiska verktyg och ”687 dagar på Mars”. Stödmaterialet är fritt tillgängligt och kan användas av arbetsgivare, skyddsombud och förtroendevalda med flera för att stärka arbetet med inkludering och mångfald på arbetsplatsen.

Nader Ahmadi, generaldirektör vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
format_quote

När organisationer främjar inkludering och mångfald stärks inte bara den sociala sammanhållningen – det skapar också en mer kreativ och engagerad arbetsmiljö. Med ökad motivation och bättre problemlösning blir arbetsplatser både mer produktiva och hållbara.

Webbplats med konkreta verktyg

På webbplatsen finns konkreta verktyg och förslag på strategier för hur arbetsplatser och organisationer kan arbeta aktivt med att förebygga diskriminering baserad på etnisk bakgrund, hudfärg och religion.

Materialet på webbplatsen är uppdelat i tre ingångar:

  • Bli medveten – öka medvetenheten och förståelsen för varför inkludering är viktigt.
  • Börja jobba – praktiska verktyg och insikter för att arbeta med inkludering.
  • Utveckla arbetet – stärka och utveckla ett pågående arbete.

Ett annorlunda sätt att vidga perspektivet

I ”678 dagar på Mars” antas rollen som nyanländ på Mars, med uppgiften att försöka etablera sig i arbetslivet på en obekant plats. I sex olika scenarier illustreras de utmaningar och förutsättningar som kan påverka möjligheten till delaktighet och inkludering i arbetslivet. Situationerna skildrar inte all form av utsatthet, utan lyfter några specifika exempel. De är inte heller representativa för alla arbetsplatser, utan är framtagna för att illustrera möjliga hinder och påfrestningar som vissa grupper möter i arbetslivet.

Målet är att öka medvetenhet, öppna upp för viktiga samtal och inspirera till förändring. Att byta perspektiv kan fungera som en ingång till viktiga samtal om arbetsmiljö och inkludering samtidigt som det ger en introduktion till det stödmaterialet.

Från regeringsuppdrag till praktiskt stödmaterial

Den 30 juni 2022 fick myndigheten i uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om sambandet mellan utsatthet och arbetsrelaterad stress, med fokus på hur etnisk tillhörighet, hudfärg och religion påverkar arbetsmiljö och hälsa. Under arbetets gång fick myndigheten ett tillägg i uppdraget som innebar att kunskapen även skulle komma till praktisk nytta och fungera som stöd för arbetsgivare, skyddsombud och förtroendevalda i det förebyggande arbetet.

Den första delen av uppdraget resulterade i rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”. Resultaten i rapporten visade att vissa grupper på den svenska arbetsmarknaden upplever särskild utsatthet för arbetsrelaterad stress och ohälsa på grund av etnisk tillhörighet och religion.

I framtagande av rapporten och stödmaterialet har myndigheten samarbetat med Martin Wolgast, filosofie doktor och docent i psykologi samt legitimerad psykolog och Sima Nurali Wolgast, filosofie doktor i psykologi, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut sam specialist i klinisk psykologi, båda verksamma vid psykologiska institutionen på Lunds universitet. Martin och Sima har mångårig erfarenhet av forskning inom diskriminering och mänskliga rättigheter.

Mer information

Utforska stödmaterialet
Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion
Regeringens handlingsplan – Ett land fritt från rasism och hatbrott