Enligt den förstudie som Myndigheten för arbetsmiljökunskap genomfört är personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) en växande grupp i samhället. En stor del av dem besitter unika egenskaper och kunskaper av värde för många företag och organisationer. Många av de yrkesverksamma som lever med en NPF-diagnos har dock svårt att hitta en hållbar arbetsfunktion på grund av förändringar som sker i den fysiska, organisatoriska eller sociala arbetsmiljön. Utan insatser och anpassningar i arbetsmiljön riskerar personer som lever med en NPF-diagnos en nedsatt arbetsfunktion, psykisk ohälsa och sjukskrivning som följd.
– Det känns spännande och meningsfullt att producera de här riktlinjerna som vi hoppas ska fungera som ett stöd i företagshälsans arbete med frågor kring konkreta insatser och anpassningar i arbetsmiljön, som i sin tur ger goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för personer som lever med en NPF-diagnos, säger Maria Henriksson, processledande analytiker Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Arbetsgrupp
Arbetet genomförs av en projektgrupp bestående av forskare och praktiker. Projektet kommer också att formera referensgrupper med representation från praktiker och andra intressenter i syfte att diskutera arbetet och specifika frågeställningar under projektets gång.
Riktlinjerna förväntas vara klara våren 2026.