Använd kompetens rätt för bättre arbetsmiljö

Kommunal äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård var hårt belastade på grund av personalbrist och brist på rutiner och fastställa arbetsområden. Kartläggning av kompetens, arbetsuppgifter och ansvarsområden ledde till en ökad trygghet och minskad stress i arbetet.

Verksamhet

Kommunal äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård i mellanstor kommun i norra Mellansverige.

Problem

Sjuksköterskor och undersköterskor hade en rad olika arbetsuppgifter samtidigt som de var hårt belastade på grund av brist på sjuksköterskor och undersköterskor i kommunen, vilket gav otrygghet och stress i arbetet som följd. Brist på fastställda arbetsområden, rutiner och checklistor bidrog till stressen.

Testad lösning med stöd av statsbidrag

Två lösningar testades i två projekt med statsbidragsmedel och båda lösningarna innebar kartläggningar av kompetens, arbetsuppgifter och ansvarsområden. Den ena lösningen relaterade till kommunens hälso- och sjukvårdsorganisation och den andra till kommunens vård och omsorg.

Varför är exemplet intressant?

Båda projekten pekar på möjligheten att ta hjälp av berörd yrkesgrupp för att genomföra grundliga kartläggningar i syfte att förbättra arbetsmiljön. Genom kartläggningarna blev det möjligt att skapa bättre ordning och reda i organisationen när det gäller arbetsuppgifter och rutiner, vilket gav ökad trygghet och minskad stress i arbetet. Fallet utgör även ett exempel på nära kopplingar mellan arbete riktat mot att förbättra vårdkvalitet och förbättrad arbetsmiljö och betydelsen av kompetensutveckling inom yrket för förbättrad psykosocial arbetsmiljö. I ett större sammanhang visar fallet att arbetsmiljöarbete kan stärkas när arbetet kopplas ihop med andra strategier för förbättringsområden inom vård och omsorg.