Bakgrund
Det svenska rättsväsendet har uppmärksammats i medierna för ökad utsatthet – bland annat hot, trakasserier och våld. Regeringen har därför gett Domstolsverket i uppdrag att utreda situationen. I slutrapporten från 2024 konstaterades att utsattheten är låg. Men Domstolsverket menar att det ändå behövs mer arbete för att säkerheten ska vara god och hållbar. Bland annat saknas en översikt över insatser och arbetssätt som kan användas för att stärka säkerheten.
I det här projektet sammanställer vi forskning om vad som krävs för att stärka säkerhetskulturen och säkerhetsbeteenden men också vilka främjande faktorer på olika nivåer (individ-, grupp- och organisationsnivå) som kan bidra till en god och säker arbetsmiljö.
Projektet inkluderar anställda vid Sveriges Domstolar som till exempel domare, jurister, notarier, sekreterare, handläggare, vaktmästare och ordningsvakter – och till viss del yrkesroller med uppdrag knutna till domstolarna som till exempel åklagare, advokater, nämndemän.
Syfte
Syftet är att ta reda på vad som bidrar till en god säkerhetskultur och tryggt beteende i domstolarna. Det handlar om att förebygga hot, våld, trakasserier, otillåten påverkan och korruption.
Mål
Resultatet ska fungera som ett stöd för rättsväsendet. Målet är att bidra till bättre säkerhet och en trygg arbetsmiljö. Projektets resultat kan ses som ett komplement till Domstolsverkets rapport från 2024.