Bakgrund
Covid-19-pandemin och övergången till distansarbete kom att förändra arbetsmarknaden, även efter att återgång till arbetsplatser blev möjligt. Studier som genomfördes under pandemin visar att distansarbete från hemmet kom att påverka män och kvinnor på olika sätt. Internationella studier pekar på att redan existerande ojämlikheter i arbetslivet förstärktes när det gäller exempelvis stress, karriärmöjligheter och kompetensutveckling.
Forskning om distansarbete och ojämställdhet har belyst relationen mellan arbete och hemrelaterade omsorgsuppgifter, där det visar sig att hemmavarande barn påverkade arbetssituationen i hög utsträckning för både män och kvinnor, men att fördelningen av omsorgsarbetet mellan hemarbetande föräldrar hade kvar samma ojämna fördelning som innan pandemin. En sammanställning av tidigare studier gjorda visar dessutom att kvinnor fått en mängd nya arbetsuppgifter relaterade till omsorg om barn och hem. Samtidigt visar både svenska och internationella studier att en högre andel kvinnor än män vill fortsätta jobba på distans i viss utsträckning.
Upplevelsen att kunna kombinera lönearbete med det obetalda omsorgsarbetet på ett bättre sätt (ökad work-life-balance) har på detta sätt en påverkan på jämställdhet, vilket har en koppling till jämställdhet på arbetsmarknaden. Det behövs en förbättrad kunskap om hur ett ökat distansarbete som en följd av pandemin påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.
Frågeställningar
Studiens huvudsakliga frågeställningar är:
- Hur påverkar distansarbete jämställdhet mellan kvinnor och män?
- Hur påverkar distansarbete jämställdhet på arbetsmarknaden utifrån vilka som har möjlighet/väljer att distansarbeta och de som inte har/gör det?
Mål
Kunskapssammanställningens syfte är att ta reda på hur ett ökat distansarbete efter pandemin påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden. Resultatet presenteras i en kunskapssammanställning och i en analysrapport och ska redovisas till regeringen 22 februari 2025.
Kunskapssammanställning
Den forskning som anses vara relevant för frågeställningarna sammanställs. Även andra ojämlikhetsmönster relaterat till distansarbete som kan påverka jämställdheten på arbetsmarknaden ska uppmärksammas. Det kan vara geografiska skillnader och skillnader relaterade till etnicitet, ålder, sexualitet och funktionsvariationer. Studier om distansarbetets potentiella inverkan på våld i nära relationer inkluderas också.
Analysrapport
Analysen kommer att undersöka eventuella samband mellan distansarbete och olika utfallsmått på jämställdhet på arbetsmarknaden.
Läs uppdragsbeskrivningen
Riksdagen och regeringen bestämmer inriktningen för myndighetens verksamhet, och regeringens instruktioner anges i ett årligt regleringsbrev. Här kan du läsa mer om uppdraget Distansarbete och jämställdhet.