Arbetsmiljörisker och friskfaktorer för unga arbetstagare

På uppdrag av regeringen ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap bidra till att öka kunskapen om arbetsmiljörisker och friskfaktorer för unga arbetstagare.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska ta fram och sprida kunskap om ungas arbetsmiljö. Fokus ska vara på samband mellan å ena sidan arbetsmiljörisker och friskfaktorer och å andra sidan ungas hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen. Skillnader mellan kvinnor och män samt olika utbildningsnivåer, anställningsformer och branscher ska belysas. Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska senast den 31 december 2025 lämna en skriftlig redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet). 

Bakgrund

Unga människor kommer ofta in i arbetslivet genom kortvariga och tillfälliga anställningar med osäkra arbetsförhållanden. Många av dem saknar kännedom om sina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter och forskning visar att unga är mindre benägna att ställa krav på arbetsmiljön och att rapportera arbetsmiljöproblem. De löper större risk att skada sig på jobbet än övriga vuxna och är överrepresenterade gällande arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro. Vissa yrken pekas ut som högre riskbranscher, till exempel handel, fastighetsservice, vård och omsorg, industri, byggverksamhet samt transport och magasinering.

Definitionen av unga i detta arbete är 16 till 29 år.

Genomförande

Arbetet delas upp i två delar; en litteraturöversikt och en kvantitativ studie.

Kvantitativ studie

I den här delstudien ska data från olika källor användas för att kartlägga skillnader mellan grupper gällande arbetsmiljörisker, friskfaktorer, hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen bland unga i Sverige. Ansvarig författare är Karin Halldén, Mälardalens universitet.

Litteraturöversikt

Sökningen bland litteratur samt analysen av forskningen presenteras i en kunskapssammanställning. Ansvariga författare är Sara Thomée, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, och Elin Frögéli, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Kvalitativ studie

Myndigheten kommer att göra ytterligare en delstudie med ett senare lanseringsdatum. Det är en kvalitativ rapport där intervjuer med unga arbetstagare genomförs.

Lansering

Resultatet från den kvantitativa studien och litteraturöversikten ska redovisas för regeringen 31 december 2025.

Syfte och mål

Uppdragets syfte är att öka kunskapen om arbetsmiljörisker och friskfaktorer för unga arbetstagare med fokus på samband mellan arbetsmiljöfaktorer och ungas hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen. Uppdraget syftar även till att belysa hur samband mellan arbetsmiljöfaktorer och hälsa, välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen varierar beroende på kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch. Resultaten kan ge insikter som organisationer kan använda för att stödja ungas etablering på arbetsmarknaden, förebygga ohälsa och arbetsrelaterade olyckor samt bidra till ett hållbart och hälsosamt arbetsliv.

Studiens frågeställningar:

  1. Vilka arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer förekommer för unga i arbetslivet i Norden?
  2. Varierar exponering för arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer för unga i arbetslivet beroende på faktorer så som kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch?
  3. Hur ser sambanden ut mellan arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer och hälsa, välbefinnande och säkerhet för unga i arbetslivet?
  4. Varierar sambanden- och i så fall hur- mellan arbetsmiljörisker respektive friskfaktorer och hälsa, välbefinnande och säkerhet beroende på faktorer som kön, utbildningsnivå, anställningsform och bransch för unga i arbetslivet?

Jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv

Myndigheten samt uppdragstagarna ska i sitt arbete med kunskapssammanställningen beakta ett jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv.

Läs uppdragsbeskrivningen

Riksdagen och regeringen bestämmer inriktningen för myndighetens verksamhet, och regeringens instruktioner anges i ett årligt regleringsbrev. Här kan du läsa hela regeringsuppdraget Ungas arbetsmiljö. 

Tidsplan

44%

keyboard_arrow_downRedovisning till regeringen

2025-12-31
Aug 24
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 25
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 26
Feb
Mar
  • play_arrowStart: 1 augusti 2024
  • keyboard_arrow_downRedovisning till regeringen: 31 december 2025
  • flagAvslut: 31 mars 2026