Arbetsmiljö för elever och studenter

Vi tar fram ett stödmaterial för att stärka arbetet med elever och studenters sociala och organisatoriska arbetsmiljö. Materialet riktar sig till huvudmän, rektorer och skolpersonal inom grundskola, gymnasium och högre utbildning.

Bakgrund

Studenter är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa, och tidig stress under studietiden riskerar att prägla hälsa och arbetsförmåga långt in i arbetslivet.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har påtalat behovet av vägledning och stödmaterial för universitet och högskolor – särskilt kopplat till studenters sociala och organisatoriska arbetsmiljö. Skolverkets undersökning ”Attityder till skolan 2024” visar att var tredje elev i mellanstadiet och hälften av eleverna i högstadiet och gymnasiet upplever stress flera gånger i veckan – främst på grund av läxor, prov och höga krav.

”Attityder till skolan 2024” belyser dessutom tydliga genusskillnader:
Andelen elever som anger att de ofta är stressade i skolan är också betydligt större bland tjejer än bland killar. Det gäller framför allt tjejer i högstadiet och gymnasieskolan, där drygt 60 procent av tjejerna uppger att de känner sig stressade i skolan minst några gånger i veckan.

Trots att elever och studenter omfattas av arbetsmiljölagen finns en utbredd uppfattning inom sektorn att ansvaret för elever och studenters arbetsmiljö är otydligt och ofta hamnar ”mellan stolarna”. Detta kan i sin tur leda till att ingen tar ett helhetsansvar för att säkerställa en trygg och hälsofrämjande studie/arbetsmiljö. Detta bidrar till att många studenter upplever bristande stöd, särskilt när det gäller social och organisatorisk arbetsmiljö. Det finns en tydlig efterfrågan på konkreta verktyg och vägledning från skolor, lärosäten och personal.

Syfte och mål

Syftet med projektet är att utveckla ett stödmaterial för att stärka förutsättningarna för grundskola (högstadium), gymnasium och högskola/universitet i det främjande arbetet med elever och studenters arbetsmiljö, med särskilt fokus på den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Målet med projektet är; dels att höja kunskapen om främjande faktorer för elever och studenters sociala och organisatoriska arbetsmiljö, dels att påvisa faktorer som utgör risker i arbetsmiljön för elever och studenter.

Genomförande

Stödmaterialet ska vara ett praktiskt verktyg för huvudmän, rektorer och skolpersonal inom grundskola, gymnasium och högre utbildning. Genom att involvera bland andra Skolverket, Skolforskningsinstitutet, Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Arbetsmiljöverket och Sveriges förenade studentkårer (SFS) säkerställs att olika perspektiv beaktas.

Doktorander ingår inte i projektet, med hänsyn till deras särskilda roll som både studenter och anställda.

Tidsplan

8%
Mar 25
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Jan 26
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
  • play_arrowStart: 3 mars 2025
  • flagAvslut: 2 november 2026