Ny rapport undersöker hur arbetsplatser utifrån gällande lagstiftning och regelverk arbetar med arbetsmiljöfrågor

En ny kunskapssammanställning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar att vägen från lagtext till verkligt arbetsmiljöarbete sällan är rak.

Forskningen visar att en rad olika faktorer, från lagar och policyer till chefernas arbetsmiljökunskap och medarbetarnas arbetsvillkor, är avgörande för hur arbetsmiljöarbetet bedrivs i organisationer. En viktig slutsats är dock att arbetsmiljölagstiftning och arbetsmiljöregleringar har stor betydelse för organisationers arbetsmiljöarbete utformas och implementeras.

Det framgår vidare i rapporten att lagar och regler skapar ett ”externt tryck” på organisationen att säkerställa att de har en tillräckligt god arbetsmiljö, medan interna system så som ledning och styrning kan utgöra ett ”internt tryck”. Thomas Nessen, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap lyfter fram vikten av både externt och internt trycks betydelse för hur organisationer kan jobba med arbetsmiljöfrågor

– Det finns många olika förutsättningar som påverkar hur organisationer arbetar med arbetsmiljö. Till exempel kan regler som uppfattas som tydliga och relevanta skapa ett externt tryck samtidigt som chefers kunskap kan bidra till intern påverkan, säger Thomas Nessen, processledare vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Myndighetens förhoppning är att kunskapssammanställningen ska vara ett stöd till beslutsfattare, myndigheter, arbetsgivare, skyddsombud och andra förtroendevalda på arbetsplatser i deras systematiska arbetsmiljöarbete.

Ladda ner kunskapssammanställningen

Läs nyheten

Kontakt:
Thomas Nessen, processledande analytiker, 026-14 84 20, thomas.nessen@mynak.se
Lasse Nivér, kommunikatör, 026-14 84 23, lasse.niver@mynak.se

Myndigheten för arbetsmiljökunskap är en statlig myndighet med uppgift att skapa förutsättningar för ett friskt och hållbart arbetsliv. Vår vision är: För ett friskt och hållbart arbetsliv, idag och i framtiden.