Hälsosam arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården kan skapas på organisatorisk nivå

Enligt kunskap som sammanställts av Myndigheten för arbetsmiljökunskap är det relativt ovanligt att fokusera på den organisatoriska arbetsmiljön när det gäller hälsa hos medarbetare inom hälso- och sjukvården. Samtidigt visar kunskapssammanställningen att det ofta är på den nivån en hälsofrämjande arbetsmiljö kan skapas och till och med eliminera risker i arbetsmiljön.

Trots att det finns omfattande kunskap om vad som utgör risk- och friskfaktorer inom hälso- och sjukvårdens arbetsmiljö har riskfaktorerna ökat och friskfaktorerna minskat över tid.

– Vi tror att med materialet vi har sammanställt från aktuell nordisk forskning bidrar till kunskap som kan användas i praktiken här och nu för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatser inom hälso- och sjukvården runt om i Sverige, säger Thomas Nessen, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Studiens resultat visar att risk- och friskfaktorer hänger ihop med organisationens sätt att styra arbetet, till exempel genom bemanning och schemaläggning, och med organisationens sätt att förmedla prioriteringar och värderingar till de anställda. Båda dessa perspektiv behöver prioriteras för en god och hållbar arbetsmiljö enligt studien.

Läs mer och ladda ner kunskapssammanställningen:

https://mynak.se/publikationer/arbetsmiljorisker-och-friskfaktorer-bland-halso-och-sjukvardspersonal/

Kontakt:

Thomas Nessen, processledande analytiker Myndigheten för arbetsmiljökunskap

thomas.nessen@mynak.se, 073-804 89 16

Kristin Nylander, kommunikatör Myndigheten för arbetsmiljökunskap

kristin.nylander@mynak.se 076-134 97 24

Om studien:

Regeringen gav hösten 2021 Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att bidra till ökad kunskap för hur arbetsmiljön för hälso- och sjukvårdspersonal kan främjas. Publikationen är en kunskapssammanställning om arbetsmiljörisker och friskfaktorer bland hälso- och sjukvårdspersonal. Fokus har riktats mot den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön och hur dessa arbetsmiljöområden samverkar.