Hur jag är som ledare? Jag är en glad skit.

Pia Sundhage är en av svensk damfotbolls allra största genom tiderna, med medaljer i SM, EM, VM och OS som tränare och förbundskapten. Hon har med andra ord stor erfarenhet av ledarskap och från sin nuvarande arbetsplats i Brasilien delar hon med sig av sina tankar om att vara en ledargestalt.

Pia Sundhage tittar ut mot de vilda vågor som rullar in över stranden Barra da Tijuca i Rio de Janeiro i Brasilien.

– Hur jag är som ledare?

Hon funderar lite, upprepar frågan högt och säger:

–  Hur jag är som ledare? Jag är en glad skit. Jag tror att saker kommer att gå. För att använda fotbollsspråk ska man spela på bästa fot i stället för att leta fel. Vi gör varandra bra. Men det ska vara ordning och reda så man vet både skrivna och oskrivna regler. Och i bakgrunden hör jag alltid min familj säga ”hur svårt kan det vara?”.

Det är den korta versionen. Efter att ha blivit utsedd till världens bästa damfotbollstränare, varit förbundskapten för USA, med två OS-guld, och för Sverige, EM-brons och OS-silver, hade Pia Sundhage våren 2019 en tjänst på Svenska Fotbollförbundet när hon såg ett rykte på sociala medier.

– Det skrevs att jag skulle ta över Brasiliens damlandslag. Fast ingen hade ju frågat mig. Jag bad en kompis i Brasilien att kolla vad det handlade om och, jodå, han meddelade att Brasiliens Fotbollförbund var intresserat. Jag hade föreläst där tidigare och de gillade tydligen vad de hörde. Jag hade ett zoommöte med förbundet och då fick jag frågan, berättar hon och skrattar åt minnet:

–  Plötsligt hörde jag mig själv säga ja. Sedan tog mötet slut.

Det säger mycket om hur stort det är att bli förbundskapten i Brasilien. Och en del om hur Pia Sundhage är. Hon glömde nämligen detaljer som att diskutera lön och andra villkor och visste inte ens om arbetsplatsen låg i Rio de Janeiro eller Sao Paolo eller någon annanstans i jättelandet…
Den visade sig ligga i Rio de Janeiro. Det är alltså där vi är nu.

Kunskapssammanställningen ”Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation”

På ett kafé på stranden Barra da Tijuca pratar vi om Myndigheten för arbetsmiljökunskaps kunskapssammanställning ’Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation’ – och förstås hennes eget ledarskap.

Fotbollen har varit Pia Sundhages liv. Som liten i Marbäck nära Ulricehamn var fotboll det enda hon ville hålla på med. Inget flicklag fanns men en kreativ ledare skrev in henne som Pelle så hon fick spela matcher med pojklaget. Som spelare blev hon bäst i Sverige och landets första proffs när hon som 25-åring flyttade till Italien en säsong. Men det är som ledare de största framgångarna kommit.

format_quote

Om det går bra för laget ställer jag mig längst bak. Då får de andra skina och njuta. Har det gått dåligt står jag däremot längst fram. Då tar jag, som ledare, kritik och frågor från media.

–  Jag har alltid varit del av ett lag. Det gäller både som spelare och som ledare. För mig är det viktigt att det är laget tillsammans, vi gemensamt, som vinner och förlorar, säger hon.

Dam- och flickfotbollen kan i hennes ögon förändra världen och hon kan bidra. Fotbollen är hennes verktyg i arbetet för ett mer jämlikt och rättvist samhälle. Och hon har, med sina internationella framgångar, i högsta grad varit en del i utvecklingen. Från att hon måste kalla sig Pelle för att få spela sin fotboll finns nu en rad proffsligor och i mars slogs alla tiders publikrekord när 91 553 åskådare såg Barcelona damlag slå Real Madrids damlag på Camp Nou i Barcelona.

Inte alltid roligt att vara ledare

För Pia Sundhage är laget, teamet, gruppen alltid det som tillsammans skapar något.

– Om det går bra för laget ställer jag mig längst bak. Då får de andra skina och njuta. Har det gått dåligt står jag däremot längst fram. Då tar jag, som ledare, kritik och frågor från media.

Hennes filosofi går givetvis att överföra på alla möjliga och omöjliga grupper som bildar företag, organisationer, föreningar…

Hon lutar sig fram och betonar:

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är roligt att vara ledare, utan till och med ofta lite svårt och utmaningar hör till.

När vi pratar ledarskap med henne där i Brasilien slås man av att hon alltid har ett svar. Kanske blir så när man varit ledartyp i 62 år och kanske är det därför hon ofta bjuds in som föreläsare. Att hon tackar nej om det inte är områden som passar henne hör liksom till. För lika snabbt som hon kan tacka ja, som är hon erbjöds jobbet i Brasilien, lika snabbt tackar hon nej till saker. När USA tog sitt första OS-guld bjöds hon in till president George Bush i Vita huset. Nej tack, sa Pia. När USA vann sitt andra OS-guld bjöds hon in till president Barack Obama i Vita huset. Nej tack, sa Pia. Hon hade utfört sitt uppdrag: OS-guld. Att skina i glansen i Vita huset fick gärna spelarna och andra ledare göra.

format_quote

Tålamod är att tåla det mod som krävs för att tänka utanför boxen. Hur många tänker utanför boxen?

Att vara en förebild

Huvudslutsatsen i kunskapssammanställningen ’Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation’ är att ett transformativt ledarskap är bra för både medarbetares välbefinnande och för organisationens prestation. Följande fyra ledarbeteenden lyfts fram: att vara en förebild, att inspirera med hjälp av visioner, att stimulera nya idéer, att visa omtanke.

Någon sa att det låter som en beskrivning av Pia Sundhages ledarskap. Nu vore Pia Sundhage kanske inte The Pia Sundhage om hon höll med.

– Tre av de fyra kan jag kanske se att jag är hyfsad på. Men den fjärde är jag inte bra på, slår hon fast.

Detta kräver förstås en förklaring. Vi tar de fyra ledarbeteendena i ordning där i värmen och låter Pia kommentera.

Vara en förebild: ”Vi som varit damfotbollen försöker vara förebilder och föregångare. Alla spelare som jag träffat har varit bra förebilder. Det gäller i ledarskapet också men det handlar om att gå från ord till handling. Många är bra på att uttrycka sig vilket är en bra början för ord är viktiga. Men orden faller lätt platt till marken om du inte har handling bakom. Mycket är lätt att säga men svårt att göra. Det krävs stor insats för att det ska bli något.”

Inspirera med hjälp av visioner: ”Det är så jag överlevt. Jag har spelat gitarr, skämtat, hittat på saker. Vägen är mödan väg. Den här resan, med Brasiliens landslag, är det största och svåraste jag haft. Men jag bestämde mig för att njuta. Det är få förunnat att få bo i Rio, träffa dessa ofta underbara brasilianare, lära mig portugisiska. Visioner är viktiga, vägen dit viktigare.”

Stimulera nya idéer: ”Till det behövs mod. Jag pratade mycket när jag skulle coacha unga spelare tidigare. För mycket! Jag hade ju själv gjort en massa och ville överföra det. Nu pratar jag mindre för man ska inte bara vara synlig, det är viktigt att lyssna också för att snappa upp saker. Tålamod är att tåla det mod som krävs för att tänka utanför boxen. Hur många tänker utanför boxen? Inte många, kan jag säga. Men har man andemeningen att göra det måste man lyssna på andra. Men det är lätt att säga…”

Visa omtanke: ”Till det behöver jag hjälp. Redan på 80-talet pratade man om att det inte bara är prestationen det handlar om utan att man måste se hela människan. Jag ser fotbollsspelaren, men det är inte säkert att jag är så intresserad av människan. Det är en svaghet hos mig. När jag hade det amerikanska laget visste jag inte om en spelare var gift eller hade syskon, men jag visste hon var vänsterfotad, snabb i straffområdet och sköt bra. Jag tror att det är viktigt att se hela människan, men min energi räcker inte riktigt till. Därför tar jag hjälp. I mitt team här i Brasilien har jag Lilie Persson och Anders Johansson som assisterande förbundskaptener. De är förutom det fotbollsmässiga jättebra på den biten. Det visar att teamet behövs.”

format_quote

Jag ser fotbollsspelaren, men det är inte säkert att jag är så intresserad av människan. Det är en svaghet hos mig.

Destruktivt ledarskap

Kunskapssammanställningen tar även upp destruktivt ledarskap.

– Det har jag sett en del av, inte minst i USA, där det var mycket Coaching by Fear. ”This is not good enough” hördes ofta. Men om man bara säger till en spelare att jobba hårdare skapar det en konstig konkurrens. Då blir det att ”hon gör det inte tillräckligt bra, kan du göra mer?” I stället för att ”hon gör det jättebra, du gör det också jättebra men annorlunda”, förklarar Pia.

– När jag en period var assisterande förbundskapten för Kinas landslag förlorade vi en kvartsfinal mot Norge. Efteråt var det en kinesisk man som pekade ut en enskild spelare och sa till henne att det var hennes fel. Det är naturligtvis inte acceptabelt! I idrotten, företagsvärlden, livet är det så att du ibland vinner och ibland förlorar.

Hon tittar ut över havet. Varje enskild våg där ute är unik. Vissa stora, andra små. Men tillsammans bildar de ett alldeles fantastiskt hav. Vågorna som blir ett hav sammanfattar egentligen hela Pia Sundhages filosofi. Eller för att citera henne:

– Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

Text: Ola Liljedahl och Lena Nyblad

Om Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation

I publikationen Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation har vi har sammanställt aktuell forskning om vilka slags ledarskapsbeteenden som leder till att vi mår bra och presterar på jobbet.

Till publikationen Ledarskapets betydelse för medarbetares välbefinnande och prestation