AI som arbetsledare – fokus i ny sammanställning

Hur påverkas arbetsmiljön och arbetstagares rättigheter när AI används i arbetsledande syften? För att bättre förstå de etiska och juridiska utmaningar som AI medför sammanställer vi nu aktuell kunskap inom området.

Användningen av artificiell intelligens i arbetslivet ökar snabbt, och AI spelar en allt större roll i rekrytering, arbetsledning och övervakning. Detta väcker viktiga frågor om arbetstagares rättigheter, integritet och välbefinnande.

AI förändrar arbetslivet

AI och algoritmer används idag för att hantera arbetsstyrkan på ett sätt som tidigare krävde mänskliga beslutsfattare. Från automatiserade rekryteringsprocesser till schemaläggning, övervakning och utvärdering av arbetstagare – tekniken kan effektivisera arbetsflöden, men medför samtidigt risker som integritetsintrång, diskriminering och ökad arbetsintensitet.

Robert Ljung, processledande analytiker på myndigheten, leder arbetet och betonar att den snabba utvecklingen av AI och dess tillämpningar gör projektet särskilt angeläget:

format_quote

Tekniken har utvecklats snabbt, men regelverken och de etiska övervägandena har inte alltid hängt med i samma takt. Vi ser redan idag hur AI påverkar anställningsbeslut, arbetsförhållanden och arbetsmiljön, utan att det alltid finns tydliga riktlinjer för ansvarsfrågor och rättssäkerhet.

Robert Ljung processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap

En tydligare bild av risker och möjligheter

Kunskapssammanställningen kommer att granska aktuell forskning och lagstiftning för att identifiera både risker och möjligheter med AI-användning i arbetslivet. En viktig del av projektet är att undersöka i vilken utsträckning befintliga regelverk är anpassade för den snabba teknikutvecklingen och om det finns behov av nya riktlinjer eller lagändringar.

– Vi vill bidra med ett faktabaserat underlag som kan stödja framtida beslut inom arbetslivet. Genom att sammanställa kunskapen kan vi stärka förståelsen för vilka frågor som behöver hanteras för att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö, säger Robert Ljung.

Forskargrupp från Valencia

För att sammanställa kunskapen har vi anlitat experten Adrián Todolí Signes från Universitetet i Valencia, som leder forskargruppen. Adrian är professor i arbetsrätt och har omfattande erfarenhet inom området.

Resultatet av arbetet kommer att presenteras i en kunskapssammanställning i två delar under våren 2026.

Läs mer om projektet här