Strategisk myndighet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

Myndigheten för arbetsmiljökunskap är utsedd till strategisk myndighet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Med särskilt fokus på arbetslivet ska myndigheten verka för goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter för alla – oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.

Den 24 januari 2025 presenterade regeringen handlingsplanen ”Stolt och trygg – handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter”. I handlingsplanen är Myndigheten för arbetsmiljökunskap, tillsammans med Arbetsmiljöverket, utsedda till strategiska myndigheter med fokus på arbetsliv och arbetsmiljö för hbtqi-personer.

Nader Ahmadi, generaldirektör vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

format_quote

Alla ska ha möjlighet att vara sig själva i arbetslivet. I vårt uppdrag som strategisk myndighet kan vi bidra med kunskap, verktyg och förutsättningar för ett öppet och tryggt arbetsliv – för alla.

Fokusområden och konkreta åtgärder

Regeringens nya handlingsplan kompletterar den befintliga strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, och i handlingsplanen anges konkreta åtgärder för perioden 2024–2027. Handlingsplanen har åtta fokusområden som utgår från olika politikområden vilket skapar bättre förutsättningar för gemensamma och samordnade insatser för myndigheter med gemensamt fokusområde.

Utöver arbetslivet lyfter regeringen fram flera andra viktiga områden i arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter. Dessa är: våld, diskriminering och kränkningar; hälsa, vård och sociala tjänster; unga och äldre hbtqi-personer; privat- och familjeliv; det civila samhället samt kultur.

Mer information:

Stolt och trygg – handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter
Uppdraget till Myndigheten för arbetsmiljökunskap