Hur påverkar distansarbete jämställdheten på arbetsmarknaden? Vi sammanställer kunskap inom området.

Hur jämställdheten mellan kvinnor och män påverkas av distansarbete

På uppdrag av regeringen sammanställer vi kunskap om hur distansarbete påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.

Bakgrund

Covid-19-pandemin och övergången till distansarbete kom att förändra arbetsmarknaden, även efter att det blev möjligt att jobba på arbetsplatsen igen. Studier som genomfördes under pandemin visar att distansarbete från hemmet kom att påverka män och kvinnor på olika sätt. Internationella studier pekar på att befintliga ojämlikheter i arbetslivet förstärktes när det gäller exempelvis stress, karriärmöjligheter och kompetensutveckling. Nu tar vi reda på hur distansarbete under och efter pandemin påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.

Kunskapssammanställningens frågeställningar:

  • Hur påverkar distansarbete jämställdhet mellan kvinnor och män?
  • Hur påverkar distansarbete jämställdhet på arbetsmarknaden utifrån vilka som har möjlighet/väljer att distansarbeta och de som inte har/gör det?
Johan Stenmark
Johan Stenmark, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

–  Det här känns väldigt spännande och intressant, jag hoppas att arbetet kommer att bidra till att belysa hur distansarbete påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden idag och om den skiljer sig åt mellan olika grupper. Det behövs helt klart mer kunskap om vad vårt distansarbete efter pandemin gör med jämställdheten, säger Johan Stenmark, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Presentation av arbetet

Resultatet presenteras genom en kunskapssammanställning och en analysrapport.
Målsättningen är att kunskapssammanställningen även ska uppmärksamma andra ojämlikhetsmönster relaterat till distansarbete som kan påverka jämställdheten på arbetsmarknaden. Det kan vara geografiska skillnader och skillnader relaterade till etnicitet, ålder, sexualitet och funktionsvariationer.

Läs mer om regeringsuppdraget.