Miljöarbetet gav säkra personförflyttningar på lungavdelningen

Under hösten 2022 lanserade Myndigheten för arbetsmiljökunskap en guide för säkra personförflyttningar inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Guiden ger arbetsplatser chans att arbeta förebyggande för att göra personförflyttningarna säkra och därmed undvika belastningsskador.

Den vanligaste orsaken till att belastningsolyckor uppstår är lyft och förflyttningar, mest utsatta är kvinnor. Avdelning O121 Lungmedicin vid Cancer- och lungsjukvårdsenheten i Region Östergötland valde att delta i en forskningsstudie, Patient and Workers Safety Study som finansierats av Afa Försäkring. Sedan 2023 arbetar de både strategiskt och praktiskt för att se till att de personförflyttningar som genomförs är säkra för både patient och personal.

Till grund för arbetet är guiden Säkra personförflyttningar- en forskningsbaserad guide för bättre arbetsmiljö, som utarbetats för att minska belastningsolyckor på arbetsplatsen. Den finns till för chefer, medarbetare och skyddsombud och guidens tyngdpunkt ligger på det praktiska arbetet genom en arbetsprocess i fem steg.

– Guiden och arbetet med implementeringen av säkra personförflyttningar har ökat intresset och engagemang när det kommer till att planera och genomföra förflyttningar, säger Sabina Wallman, undersköterska på avdelning O121 Lungmedicin vid Cancer- och lungsjukvårdsenheten.

Idag är patienterna en viktig resurs på avdelningen. De involveras inför, under och efter förflyttningar i större utsträckning än tidigare och får också mer information och kunskap kring hjälpmedel och vikten av tillräckligt med utrymme.

Flera professioner i samverkan för god implementering

För en god implementeringsprocess utsågs en grupp bestående av personer från flera olika professioner, bland annat verksamhetschef, sjuksköterska, undersköterska och arbets- och fysioterapeut. Anette Grahn arbetar som verksamhetschef på avdelningen och tycker att guiden och själva forskningsprojektet har bidragit till en bättre arbetsmiljö.

– För oss har det varit mycket givande och stärkt samverkan inom det multiprofessionella teamet och den personcentrerade vården. Det har också skapat ett aktivt lärande i vardagen och ökat intresset för den verksamhetsnära forskningen, säger hon.

Undersköterska Evelina Forsberg och arbetsterapeut Moa Berg övar säkra personförflyttningar på patient, här gestaltad av verksamhetschef Anette Grahn.

Planeringen inför förflyttning sker med patienten

En förflyttning planeras tillsammans med patienten och alla är noga med att rätt hjälpmedel används och finns i vårdrummet.

– Som chef har jag fått möjlighet att säkerställa personförflyttningar utifrån ett systemperspektiv och verkligen fått redskap att fördjupa min och medarbetarnas kunskap i lagstiftning, arbetsmiljö och säkerhetskultur. Vi har tillsammans utvecklat det systematiska arbetsmiljöarbetet under året och satt ord på hur vi tillsammans kan arbeta med patient och personalsäkerhet i de lokaler vi har, säger Anette Grahn.

Popcorn och biokänsla

Sabina Wallman arbetar som undersköterska på lungavdelningen och har tillsammans med specialistsjuksköterska och vårdenhetschef Mathilda Westerling fått möjlighet att leda och planera implementeringsarbetet. Sabina såg till exempel till att skapa en biokänsla med popcorn vid informationstillfällena, vilket gjorde dem speciella och fick medarbetarna att delta, lyssna och ha roligt.

Sabina och Mathilda utformade ett årshjul för hur de tänkte att implementeringen skulle gå till. De gjorde fallriskbedömningar på patientgruppen under fyra tillfällen med hjälp av verktyget som identifierar risk för fall, DFRI, vilket de använder dagligen på avdelningen.

– Det som var nytt för oss var det nederländska verktyget Tilthermometer, som används för att bedöma riskfylld belastning på både patient och vårdpersonal. Vi såg ett värde i att använda de här två riskbedömningarna tillsammans för att identifiera potentiellt riskfylld belastning och därmed kunna arbeta aktivt med förebyggande åtgärder för att undvika arbetsrelaterade skador, säger Sabina Wallman.

Moa Berg, arbetsterapeut, Mathilda Westerling, specialistsjuksköterska och Evelina Forsberg förbereder för en personförflyttning.

Inspireras och lär av varandra

En viktig del av det praktiska arbetet handlar om riskbedömningar och guiden innehåller kunskap om hur riskbedömningar som handlar om personförflyttningar kan utföras. Majoriteten av avdelningens undersköterskor deltog på en förflyttningsutbildning för att få en bättre rutin kring hantering och användande av hjälpmedel och en egen instruktör utbildades i grundläggande förflyttningsteknik.

– Nu planerar vi våra förflyttningar bättre och mer genomtänkt, och dessutom inspireras vi och lär av varandra. I lokaler där det är svårt att få till någon förändring, i trånga utrymmen i patientsalarna till exempel, gör vi dagliga avväganden och planerar efter de förutsättningar vi har för att få till så säkra personförflyttningar som möjligt, säger Sabina Wallman.

Coachning av författare till guiden

Charlotte Wåhlin, arbetsmiljöforskare vid Arbets- och miljömedicin Region Östergötland, vid Linköpings universitet har varit projektledare för forskningsprojektet och för att skriva guiden. Tillsammans med Sebastian Buck, doktorand vid Linköpings universitet, har hon coachat under och efter arbetet med implementering av säkra personförflyttningar på lungavdelningen.

Charlotte Wåhlin
Charlotte Wåhlin, arbetsmiljöforskare vid Arbets- och miljömedicin, Linköpings universitet.

– Jag är verkligen imponerad av det utvecklingsarbete för säkra personförflyttningar som Sabina Wallman, Anette Grahn och teamet har genomfört på vårdavdelningen, både på individnivå och organisatorisk nivå. De har lyckats engagera hela avdelningens medarbetare i viktiga arbetsmiljöfrågor med fokus på säkerhet, säger Charlotte Wåhlin.

Charlotte Wåhlin arbetar vidare för att fler regioner, kommuner och privata aktörer ska utveckla sitt arbetssätt kring säkra personförflyttningar.

– Uppdaterad kunskap och engagemang bland chefer och medarbetare är en framgångsfaktor för att kunna driva frågan om säkra personförflyttningar, så att varken patienter eller medarbetare kommer till skada, säger hon.

Därför använder avdelning O121 Lungmedicin vid Cancer- och lungsjukvårdsenheten guiden Säkra personförflyttningar:

  • Lätt att tillämpa.
  • Patienterna involveras i större utsträckning inför, under och efter förflyttningen.
  • Det patientcentrerade arbetssättet har stärkts.
  • Patientförflyttningarna har blivit säkrare.
  • God samverkan och en yrkesstolthet på arbetsplatsen.

På sidans översta bild arbetar arbetsterapeut Moa Berg och undersköterska Sabina Wallman för säkra personförflyttningar på avdelning O121 Lungmedicin vid Cancer- och lungsjukvårdsenheten Region Östergötland.

Läs guiden Säkra personförflyttningar

Guiden Säkra personförflyttningar finns också översatt till engelska

Läs mer om studien Patient and Workers Safety Study (PAWSS)