Gemensam kunskapsgrund för ökad trygghet i yrkesrollen
Kommunal äldreomsorg hade brister i sitt gemensamma förhållningssätt och sin gemensamma kunskapsgrund. En gemensam grundutbildning och kompetensutveckling utformades lokalt för alla tillsvidareanställda för att öka tryggheten i yrkesrollen.
Verksamhet
Kommunal äldreomsorg i stor kommun i Mellansverige.
Problem
Brister i gemensamt förhållningssätt samt gemensam kunskapsgrund inom äldreomsorgen, vilket skapar osäkerhet och ökad arbetsbörda för delar av personalen.
Testad lösning med stöd av statsbidrag
Gemensam grundutbildning och kompetensutveckling för alla tillsvidareanställda undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen, för ökad trygghet i yrkesrollen.
Varför är exemplet intressant?
Det här är ett exempel på en utbildningssatsning som utformats för att utgöra en gemensam kunskapsgrund för omsorgspersonal inom äldreomsorgen. Utbildningssatsningen erbjuder en arena för kunskapsförstärkning och diskussion mellan medarbetare vid olika enheter inom verksamheten. Att satsa på kompetensutveckling i utbildningsform är inte unikt, men
det intressanta i det här exemplet är att satsningen utformats lokalt för att svara mot behov i verksamheten och att den inkluderar all tillsvidareanställd omsorgspersonal och att det ger denna grupp möjlighet att delta på ”bred front” i verksamheten.
Fler lärande exempel
Exempel 1: Ny metod och modell för planering av arbetet inom hemtjänsten
Exempel 2: Samordnande undersköterska
Exempel 3: Använd kompetens rätt för bättre arbetsmiljö
Exempel 4: Gemensam kunskapsgrund för ökad trygghet i yrkesrollen
Exempel 5: Bemanningsplanering med arbetsmiljöfokus
Exempel 6: Samplanering av bemanning
Exempel 7: Utbildning av specialistundersköterskor
Exempel 8: Spelet om arbetsmiljön