Vad innefattar den gröna omställningen för lantbrukarnas arbetsmiljö?

Just nu genomför vi en studie avseende vad den gröna omställningen innebär för lantbruket samt dess påverkan på arbetsmiljön, med utgångspunkt i ett svenskt och nordiskt perspektiv.

Den gröna omställningen påverkar hela samhället där lantbruket är en nyckelsektor med stora förändringar, exempelvis kopplat till fossilfri omställning och grön tillväxt. Detta kan medföra såväl möjligheter som utmaningar relaterade till arbetsmiljön. Emellertid finns begränsat med sammanställd forskning om den gröna omställningens innebörd för den svenska lantbrukssektorn och dess inverkan på arbetsmiljön.

Syftet är att identifiera, belysa och analysera den gröna omställningen och dess påverkan på arbetsmiljön.

Thomas Nessen processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap

– Vi vill med studien öka kunskapen om vad den gröna omställningen innebär för sektorn. Här kommer vi få insikter om möjligheter och risker som kommer med omställningen. Vi kommer också få konkreta exempel med erfarenheter från svenska lantbruk och även få en större förståelse för den gröna omställningens konsekvenser för arbetsmiljön i de nordiska länderna, säger Thomas Nessen processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Så genomförs studien

För att kunna svara på frågorna i studien och identifiera, belysa och analysera gröna omställningen i Sverige, samt även hur det påverkar arbetsmiljön i ett nordiskt perspektiv utförs uppdraget i flera steg. Dessa steg inkluderar bland annat att inhämta faktaunderlag från olika källor, exempelvis från vetenskapligt material och från berörda aktörer. Detta för att systematiskt undersöka vad den gröna omställningen innebär för lantbruket. Det inhämtas också direkta erfarenheter från ett antal svenska lantbruk som har genomfört omställningar. Utöver detta undersöks den gröna omställningen och dess konsekvenser för arbetsmiljön inom lantbruket i de nordiska länderna genom fokusgrupper och enkäter.

Författargrupp

På myndighetens uppdrag kommer Peter Lundqvist, Catharina Alwall Svennefelt och Eva Göransson, samtliga vid Sveriges lantbruksuniversitet, genomföra studien.

Studien planeras att redovisas i september 2026.