Susanna Young-Håkansson och Edward Summanen med verkade på konferensen. Susanna och Edvard har även varit del iarbetet med den forskningsbaserad guiden. I bakgrunden syns även Daniel Hjalmasson som granskat guiden ur skyddsombudets perspektiv.

Stort behov av kunskap och verktyg för att inkludera transpersoner i arbetslivet

I Norden, liksom internationellt, är arbetslivsvillkoren för transpersoner sämre än för majoritetsbefolkningen. Arbetslösheten är högre och de utsätts ofta för diskriminering och trakasserier i arbetslivet. För att öka kunskapen om transpersoners arbetslivsvillkor anordnade Nordiska ministerrådet en konferens i slutet av oktober.

Dagen inleddes med ett samtal på scen mellan Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Aaron Kroonk, expert på frågor inom inkludering och mångfald. Samtalet fokuserade på transpersoners villkor i arbetslivet. Konferensen anordnades av Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) i samarbete med Nordiska ministerrådet.

Programmet hade stort fokus på forskning och hur kunskap kan användas för att motverka diskriminering och utsatthet hos transpersoner. Det finns en stark vilja att arbeta med dessa frågor på arbetsplatser, men verktyg, policy och riktlinjer saknas.

Susanna Young Håkansson, utredare på NIKK, presenterade en ny rapport som sammanfattar transpersoners arbetslivsvillkor i Norden.

format_quote

Olika typer av exkluderingsprocesser, som diskriminering och transfobiskt klimat, är vanliga hinder för att kunna ha ett tryggt och utvecklande arbetsliv. Det gäller i både sökandet efter jobb och i arbetsmiljön på en arbetsplats. Dessa arbetslivsvillkor kan ha allvarliga konsekvenser för transpersoners ekonomi, livskvalitet och hälsa.

Andrea Eriksson och Sara Andersson presenterade guiden.
Andrea Eriksson och Sara Andersson presenterade guiden.

Myndigheten medverkade i programmet med en presentation av den nyligen framtagna guiden ”God arbetsmiljö för hbtqi-personer, en forskningsbaserad guide till arbetsplatser”. Författarna Andrea Eriksson och Sara Andersson höll en uppskattad föreläsning. Under konferensen framkom ett stort intresse och behov av denna typ av konkreta verktyg, vilket uttrycktes av både talare på scen och konferensdeltagare. I dagsläget finns guiden tillgänglig på svenska, men myndigheten kommer inom kort att påbörja en översättning till engelska.

Camilla Wengelin, Myndigheten på arbetsmiljökunskap:

format_quote

Forskningen vi tog del av visar hur utsattheten ser ut för transpersoner i arbetslivet, med hög arbetslöshet, låga inkomster och höga sjukskrivningstal. Det finns en stark vilja att arbeta med frågorna – men det saknas konkreta verktyg och riktlinjer för att kunna göra skillnad. Förhoppningen är att guiden kan bidra till förändring.

Varierat program med fokus på forskning

Farah Abdi, policyansvarig vid Transgender Europé (TGEU) presenterade en aktuell bild av transpersoners situation i Europa, med fokus på diskriminering och ekonomisk utsatthet. Det var en mörk bild av transpersoners situation som presenteras med ekonomiskt utsatthet och diskriminering.

Professor Ali Ahmed vid Linköpings universitet redogjorde för resultaten från en studie som undersökt diskriminering i rekryteringsprocesser mot transpersoner. 2 000 fiktiva jobbansökningar skickades till arbetsgivare i tolv lågkvalificerade yrken. Könsidentiteten signalerades genom att de sökande angav ett namnbyte. Skillnaden i antalet positiva svar från arbetsgivare mellan cis- och transpersoner visade att transpersoner diskrimineras, trots att detta är olagligt i Sverige.

Nordiska perspektiv

Lukas Romson och Christina Ahlzén, båda experter inom jämställdhet och transfrågor, presenterade projektet ”Trans, arbetsmarknad, plånbok” som ska producera jämlikhetsdata för transpersoner med fokus på arbetsmarknad och privatekonomi.

Camilla Stub Lundberg från Oslo Metropolitan University delade med sig av sin forskning om transpersoners synlighet och osynlighet i arbetslivet. Rapporten visar att det behövs fler åtgärder för att främja inkludering och mångfald på arbetsplatsen. Att vara öppen med sin könsidentitet kan leda till stöd och anpassning, men kan även leda till oönskad synlighet, diskriminering eller trakasserier.

Avslutande panelsamtal

Konferensen avslutades med ett panelsamtal och under rubriken ”Policy och action – vägar framåt!” fick deltagarna sammanfattande reflektioner från dagen, konkreta råd och inspiration till det fortsatta arbetet med att motverka diskriminering av transpersoner. Myndighetens arbete med guiden lyftes fram som ett exempel på hur vi kan driva frågorna ute på arbetsplatser.

I panelsamtalet medverkade (från vänster i bild):
Karin Ahlstrand Oxhamre, chef, juridiska enheten, Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Wenche Fredriksen, Senior Vice President och chef för mångfald, jämlikhet och inkludering på DNB, Norges största finanskoncern.
Mia Luhtasaari , Senior specialist, Justitieministeriet i Finland där hon arbetar med rättsliga frågor som rör bland annat mänskliga rättigheter, inkludering och jämlikhet.

Dagens moderator, Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir, är en framstående röst inom jämlikhet och inkludering både nationellt och internationellt.

Publik i konferenssal.

Konferensen samlade drygt 90 representanter från arbetsgivarorganisationer, fackförbund, civilsamhällesorganisationer, myndigheter och andra aktörer som arbetar strategiskt med inkludering och mångfald i arbetslivet.