Ett hundratal deltog på plats i Stockholm och övrig publik var med digitalt.
Experter inom området psykisk hälsa föreläste om bland annat vikten av att upptäcka psykisk ohälsa hos anställda i ett tidigt skede. Det gick att ställa frågor till föreläsarna under hela dagen. Ingibjörg Jonsdottir, professor på Institutet för Stressmedicin inledde temadagen med att ge en överblick över läget just nu gällande psykisk hälsa. En dragning som experterna återkom till under hela dagen. Afa Försäkring delade med sig av statistik över sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa och därefter fick åhörarna en aktuell lägesbild över könsskillnader.
Presentationer av strategier
Under rubriken Strategiska ramverk för psykisk hälsa informerade Kristina Sinadinovic från Regeringskansliet om den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. Anna Mannikoff från Regeringskansliet berättade om den nya arbetsmiljöstrategin som är under arbete och deltog sedan i ett panelsamtal med Ulrich Stoetzer från Arbetsmiljöverket och Kristina Sinadinovic, Regeringskansliet.
Våra riktlinjer om psykisk ohälsa på arbetsplatsen presenterades
Irene Jensen, professor på Karolinska institutet, presenterade de uppdaterade riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen som nyligen lanserats. Hon deltog även i panelsamtal tillsammans med Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor, Elin Lindsäter, Karolinska institutet, och Petra Lindfors från Stockholms universitet.
– Det här har varit en givande dag genom att det är olika aktörer inom området, det finns tillfälle att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med varandra, säger professor Irene Jensen, som lett arbetet med uppdateringen av riktlinjerna.
Hon tycker det var ett bra tillfälle att berätta om myndighetens uppdaterade riktlinjer om psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
– Om man vill jobba i bästa möjliga kunskapsläge, då ska man ladda ner riktlinjerna, säger Irene Jensen.
Chefers förutsättningar och ohövlighet
Eftermiddagen handlade om chefers förutsättningar och vikten av att upptäcka psykisk ohälsa tidigt. Den handlade även om återgång till arbete, rehabilitering och arbetsanpassningar.
Gunnar Bergström, Karolinska institutet och Högskolan i Gävle berättade om sjukfrånvaro och studier som gjorts inom området. Information om återgång i arbetet och arbetsplatsinriktad intervention presenterades också. Under rubriken Förebygga och främja fick deltagarna praktiska tips från en arbetsplats av Jarko Tuisku, rektor på Aspstrandens skola i Haparanda som driver ett bra arbetsmiljöarbete.
Temadagen avslutades med samtal om psykologisk trygghet, ohövlighet och återhämtning på jobbet med Kristoffer Holm från Malmö universitet, Petra Lindfors från Stockholms universitet och Christina Björklund, Karolinska institutet.