Arbetslivskriminalitetens negativa effekter på arbetstagarnas arbetsmiljö 

Arbetslivskriminalitet är ett växande samhällsproblem och medför allvarliga konsekvenser för såväl individer, företag och samhället i stort. Myndigheten för arbetsmiljökunskap har sammanställt kunskap om hur arbetslivskriminalitet påverkar arbetstagares arbetsmiljö och hur det ser ut inom olika branscher.

Säkerhetsrisker, diskriminering och ekonomiskt utnyttjande är några exempel på arbetslivskriminalitetens konsekvenserna som arbetstagarna beskriver i kunskapssammanställningen. De främsta riskerna finns i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är inte helt ovanligt att arbetstagare, ofta på grund av språkförbistringar, ingår avtal de inte förstår innebörden av vilket medför att de får arbeta långt fler timmar än vad de planerat eller att de får väldigt få timmar tilldelade att arbeta.

– Det har saknats samlad och fördjupad kunskap om vilka konsekvenser arbetslivskriminalitet kan ha på arbetsmiljön, särskilt utifrån vad arbetstagarna själva tycker. Det har också saknats tillräcklig information och vetenskapligt underlag till hands för beslutsfattare och andra intressenter utifrån olika perspektiv, särskilt med tanke på att de flesta tidigare rapporter bygger på andra aktörers perspektiv än arbetstagares, säger Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Läs mer om kunskapssammanställningen här

Kontakt

Monica Kaltenbrunner, processledare, Myndigheten för arbetsmiljökunskap
026-14 84 21 monica.kaltenbrunner@mynak.se

Julia Engström, kommunikatör, Myndigheten för arbetsmiljökunskap
026-14 84 24 julia.engstrom@mynak.se