Arbetslivskriminalitet har en negativ påverkan på individer, företag och samhället i stort. Det leder bland annat till att människor utnyttjas, företag inte kan konkurrera på lika villkor och att skattepengar går till företag som inte har rätt till dem.
Under 2024 har Sverige ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och fokuset ligger bland annat på ett nordisk-baltiskt samarbete kring frågor kopplade till arbetslivkriminalitet. Förutom att lyfta framgångsrika metoder mot arbetslivskriminalitet fokuserade även seminariet på hur samarbetet länder emellan kan utvecklas.
Från Myndigheten för arbetsmiljökunskap deltog Monica Kaltenbrunner som presenterade resultatet från den nysläppta kunskapssammanställningen “Hur arbetslivskriminalitet påverkar arbetstagares arbetsmiljö”. Kunskapssammanställningen tittar på hur det ser ut inom olika yrkesbranscher och där de flesta av studierna var genomförda i Europa.
– Att såna här seminarier hålls är oerhört viktigt; förutom att vi får möjlighet att dela våra erfarenheter kan vi även direkt knyta kontakt med personer som vi tror kan vara värdefulla samarbetspartners, säger Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker.
I programmet deltog bland annat Arbetsmiljöverket, Delegationen mot arbetslivskriminalitet och jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg.