Kunskap, dialog och förändring för en mer jämställd arbetsmiljö

Den 5–6 februari 2025 arrangerades Forum Jämställdhet i Lund. Under två dagar samlades 1 000 deltagare från hela landet för att få kunskap, inspiration och kraft i jämställdhetsarbetet. Årets konferens fokuserade på hur jämställdhet kan stärka samhällets motståndskraft inför kriser och krig.

Myndigheten medverkade med en utställarmonter och återbrukade temat ”Jämställd arbetsmiljö”, som stod i fokus 2024. Medarbetare var på plats i Lund för att möta konferensdeltagare och delta i programmet.

Karin Sjöberg Forssberg, processledande analytiker:

format_quote

Att delta i Forum Jämställdhet och diskutera arbetsmiljö och jämställdhet är otroligt meningsfullt. Det är så inspirerande att få träffa dem som använder våra publikationer och höra hur vårt arbete gör skillnad i deras dagliga arbete.

Johan Stenmark och Sverre Lundqvist presenterade resultaten från ”Sverige om arbetsmiljö” en ny enkätundersökning som undersöker attityder till arbetsmiljö.

I det öppna programmet presenterade Sverre Lundqvist och Johan Stenmark rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” som beskriver attityder, intresse och kunskap kring arbetsmiljö hos 10 000 sysselsatta i Sverige (20–65 år).

Resultaten visar bland annat att:

  • Åtta av tio är intresserade av arbetsmiljöfrågor, med högst engagemang bland kvinnor.
  • Drygt hälften upplever att arbetsmiljön påverkar hälsan positivt.
  • 30 % anser att deras arbetsmiljö har en mycket eller ganska negativ effekt.
  • Tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö.

Påverkas jämställdheten av ett flexibelt arbetsliv?

Under rubriken ”Makten över tiden – hur påverkas jämställdheten av ett alltmer flexibelt arbetsliv?” presenterade Lena Grip och Karin Halldén några av resultaten från myndighetens pågående regeringsuppdrag om hur distansarbetet påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.

Karin Halldén, docent vid Stockholms universitet presenterade en genomförd analys som undersökt samband mellan distansarbete och olika utfallsmått på jämställdhet på arbetsmarknaden.
Lena Grip, docent vid Karlstad universitet presenterade några av resultaten från en kunskapssammanställning som tittat på hur ett ökat distansarbete efter pandemin påverkat jämställdheten på arbetsmarknaden.

Seminariet inleddes av Therese Svanström från TCO, som reflekterade över färsk statistik kring kvinnors och mäns möjligheter till flexibilitet och distansarbete. Passet avslutades med ett fördjupande panelsamtal om hur jämställdheten påverkas av ett mer flexibelt arbetsliv.

Fin respons på våra publikationer

Utifrån tidigare erfarenheter av hög efterfrågan på våra publikationer kunde vi vid årets konferens erbjuda ett brett utbud. Allt från riktlinjer och kunskapssammanställningar till forskningsbaserade guider och analyser hade en strykande åtgång.

Vår monter under Forum Jämställdhet. Stort intresse för vårt arbete och våra publikationer.

3–4 februari 2026 arrangeras för första gången Forum Jämställdhet i Växjö. Lokala värdar är då Region Kronoberg och Växjö kommun.