Konferensen arrangerades inom ramen för Sveriges ordförandeskap i EU. Teman som stod i fokus under toppmötet var psykisk hälsa på jobbet, nollvisionen och klimatförändringarnas inverkan på arbetarskydd och hälsa. Från den svenska regeringen deltog jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. EU-kommissionär Nicolas Schmit var en av huvudtalarna vid konferensen.
Det är tydligt att vi måste arbeta tillsammans på många plan och mellan medlemsstaterna för att hitta vägen framåt för en god arbetsmiljö. Trots många utmaningar finns ett enormt engagemang, och det bådar gott för framtiden!
Prioriterade frågor under toppmötet
Under mötet avhandlades ett antal prioriterade nyckelfrågor inom olika områden:
- Hur arbetet med att hålla strategin uppdaterad ska gå till
- Stödet till grön och digital omställning
- Hur vi hanterar demografiska förändringar
Deltagarna vid mötet fick höra om framstegen med att motverka arbetsrelaterade dödsfall för att nå nollvisionen. Fokus riktades även på frågan om hur värmeböljor och klimatförändringar påverkar arbetstagares hälsa och säkerhet.
EU:s arbetsmiljöbyrå – EU-Osha
William Cockburn från EU:s arbetsmiljöbyrå, EU-Osha, var en av huvudtalarna. Han gav deltagarna översikt över den aktuella situationen och utvecklingen inom området arbetsmiljö och hälsa i Europa. Han blickade även framåt och gav deltagare en bild av de senaste trenderna och utvecklingen inom arbetsmiljöområdet.
Arbetsmiljöaktörer inom Sverige
Eftersom toppmötet ägde rum i Sverige, var lokala arbetsmiljöaktörer inbjudna för att dela med sig av sina erfarenheter och expertis från nationellt arbete med hälsa och säkerhet på arbetsplatser. Under konferensen gavs möjlighet till utbyte och jämförelse av specifika erfarenheter och metoder mellan medlemsstaterna.
På bilden i toppen syns en av huvudtalarna, EU-kommissionär Nicolas Schmit
Foto: Viktor Pettersson/Government Offices Of Sweden