Faktorer som kan påverka säkerhet inom byggbranschen

Just nu pågår arbetet med att ta fram kunskap om säkerhetskultur inom byggbranschen. En skriftlig redovisning ska lämnas till regeringen 31 december 2025.

Flest olycksfall med dödlig utgång sker i byggbranschen. Under 2023 ökade antalet olycksfall med dödlig utgång med 12 personer jämfört med året innan. Forskning och olika insatser har genomförts för att stärka säkerheten. Dock konstaterar Arbetsmiljöverket i en rapport 2017 att det finns kunskapsluckor i forskningen om säkerhet inom byggbranschen. Regeringen har gett Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om säkerhetskultur i byggbranschen som kan förebygga olycksfall. I uppdraget ingår också att ta fram förslag på hur kunskapen om ansvarsfrågan för det förebyggande säkerhetsarbetet inom byggbranschen kan förstärkas.

Enkätstudier och djupintervjuer genomförda

Under våren 2025 har en enkätstudie genomförts med cirka 350 deltagare inom byggbranschen. Enkäten har besvarades av deltagare från hela landet som bland annat arbetar som hantverkare, platschefer, olika typer av arbetsmiljöspecialister, projektörer, byggherrar och vd:ar. Ungefär en fjärdedel av de som svarat arbetar på företag med 50 anställda eller mindre och hälften arbetar på företag med mer än 250 anställda.

Som ett komplement till enkätstudien har 15 djupintervjuer genomförts. Via intervjuerna har det framkommit många goda exempel på hur säkerhet kan stärkas på både individ-, organisation- och samhällsnivå, men också exempel på vad som kan hindra det. Just nu pågår analyser av svaren från både enkäten och intervjuerna.

Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker på Myndigheten på arbetsmiljökunskap

– Vi har fått mycket positiv respons från branschen! Många, både organisationer och privatpersoner, har hört av sig och velat hjälpa till. Det har gjort att vi kunnat sprida enkäten brett. Själva datainsamlingen har också fått mycket bra återkoppling – deltagarna tyckte att enkäten och intervjuerna var relevanta och värda att lägga tid på. Det har gett oss värdefull information som vi nu analyserar. Vi siktar på att ta fram en rapport av hög kvalitet, där utmaningen blir att presentera resultaten så att de kan användas i olika verksamheter på olika nivåer, säger Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.