Arbetet vid kansliet har letts av Lars Stjernkvist, som även medverkade på nätverksträffen där han presenterade några av de områden som rapporten fokuserar på. Bland annat belyser rapporten de utmaningar och möjligheter som demografiska förändringar kan innebära för kompetensförsörjningen i Sverige. En åldrande befolkning och minskande arbetskraft skapar behov av förändringar av olika slag inom olika sektorer. Kompetensförsörjningen inom vård och omsorg framhålls som särskilt kritisk, och och det föreslås att staten tar ett tydligare ansvar, både över företagshälsovården och kompetensförsörjningen. Insatser behövs för att stötta mindre kommuner och främja ett långsiktigt hållbart arbetsliv.
Arbetsmiljön inom högskolesektorn
Vid nätverksträffen presenterade myndigheten ett projekt om arbetsmiljön på svenska universitet och högskolor. Universitet och högskolor är den största arbetsgivaren inom den statliga sektorn och enligt Statistiska Centralbyrån uppgick antalet undervisande och forskande personal till 39 700 under 2022.
Anna-Carin Fagerlind är en av två forskare som har arbetat med uppdraget och hon presenterade även några av resultaten vid nätverksträffen. Resultaten är avsedda att vara praktiskt användbara för att utforma förebyggande insatser på organisatorisk nivå. De kan också ge underlag för beslut som rör styrning, ledning och finansiering av forskning och undervisning vid lärosätena. Arbetet är i slutfas och rapporten kommer att publiceras i mitten av oktober.
Många forskare och undervisande personal vid universitet och högskolor har osäkra anställningsvillkor, krav på att dra in finansiering och arbetsuppgifter som ofta inkräktar på fritiden.
Nätverk ”Genus och arbetsmiljö”
Nätverket, som startade 2016, har som målsättning att inspirera deltagarna till ett genusmedvetet arbetsmiljöarbete och utbyta erfarenheter. Träffarna i nätverket avslutas alltid med en omvärldsbevakning där deltagarna delar med sig av aktuella händelser från sina egna organisationer och annat relevant inom området genus och arbetsmiljö.