Distansarbete kan både stjälpa och hjälpa jämställdheten på arbetsmarknaden

Distansarbete kan vara positivt för ökad jämställdhet – men utan rätt åtgärder finns en risk att det i stället förstärker existerande genusstereotypa normer. Det visar en ny studie från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Andelen som arbetar hemifrån ökade markant under pandemin och är fortfarande högre än innan 2020. År 2016 arbetade 29 procent av de anställda hemifrån. År 2024 var siffran cirka 45 procent för kvinnor och cirka 42 procent för män.

Arbete från hemmet kan jämna ut skillnader

Distansarbete kan både minska och öka jämställdheten på den svenska arbetsmarknaden, enligt rapportens slutsatser. Fler kvinnor än män ökar sin faktiska arbetstid genom att arbeta på distans, vilket kan bidra till att minska könsgapet i betalt arbete.
Möjligheten att arbeta på distans ger vissa grupper av kvinnor, då de är de som oftast tar ansvaret för det obetalda omsorgsarbetet på plats i hemmet, bättre möjligheter att delta på arbetsmarknaden. De får också större möjligheter att få jobb som matchar deras kompetens, vilket i sin tur kan minska inkomstskillnader mellan kvinnor och män.   

Risk för en ny kvinnofälla

Samtidigt tar kvinnor större ansvar för obetalt omsorgsarbete när de arbetar hemifrån, vilket riskerar att förstärka de traditionella könsrollerna och skapa nya hinder för karriärutveckling. Forskningen pekar på att kvinnor som arbetar på distans i större utsträckning än män multitaskar mellan lönearbete och hushållsansvar, vilket leder till längre arbetsdagar och mindre tid för återhämtning. Utan tydliga regler och förändrade normer kan distansarbete bli ett sätt att flytta ännu mer omsorgsansvar till kvinnor, vilket i längden kan påverka löneutvecklingen negativt. 

 – Vi behöver få en större förståelse för vilka andra faktorer som distansarbete samspelar med för att kunna avgöra när det har en potential att öka jämställdheten samt när det i stället riskerar att minska den, säger processledande analytiker Johan Stenmark, Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Ladda ner kunskapssammanställningen

Läs nyheten

Kontakt:
Johan Stenmark, processledande analytiker johan.stenmark@mynak.se 026-14 84 11
Kristin Nylander, kommunikatör kristin.nylander@mynak.se 026-14 84 04 

Myndigheten för arbetsmiljökunskap är en statlig myndighet med uppgift att skapa förutsättningar för ett friskt och hållbart arbetsliv. Vår vision är: För ett friskt och hållbart arbetsliv, idag och i framtiden.