Nya uppdaterade riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen

Nu är de uppdaterade riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen färdiga och finns tillgängliga för nerladdning.

I den uppdaterade versionen har ny forskning som tillkommit sedan den första utgåvan 2015, inarbetats. Sedan första versionen har också regler som berör området tillkommit, exempelvis OSA.

– Uppdateringen har varit ett omfattande arbete som genomförts av en stor grupp forskare samt experter och praktiserande inom företagshälsan. Riktlinjerna berör ett stort och brett område, och jag känner mig väldigt glad och stolt över att vi nu kan publicera nya och aktuella riktlinjer inom ett så viktigt område, säger Liv Nilsson, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Liv Nilsson, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Här hittar du riktlinjen för psykisk hälsa på arbetsplatsen.

Vad är nytt i den uppdaterade versionen?

  • Ett utökat fokus på det främjande och förebyggande arbetet på organisatorisk nivå, och därmed också en ny titel; Riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen.
  • Innehållet har fått en tydligare koppling till SAM och OSA.
  • Aktuella definitioner för psykisk hälsa och psykisk ohälsa, och avgränsningar i förhållande till dem.
  • Ledarskapets betydelse har utvecklats och förstärkts utifrån aktuell forskning.
  • Nya områden; stigmatisering, kognitiv ergonomi och psykologisk trygghet.
  • Mer om samtalsmetodik för att utreda och åtgärda när psykisk ohälsa uppstått.

Temadag om psykisk hälsa i arbetslivet

Den 28 november presenterades riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen under en temadag om psykisk hälsa i arbetslivet, som vi arrangerade tillsammans med Forte och Afa Försäkring.

Om riktlinjerna

Riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen ingår i myndighetens serie av riktlinjer för evidensbaserad praktik inom företagshälsovården. De är huvudsakligen utformade för att stötta medarbetare inom företagshälsan eller andra aktörer med liknande kompetens. Riktlinjerna kan också vara användbara för arbetsgivare, HR, skyddsombud, fackliga ombud och personer som arbetar med utvecklings- och arbetsmiljöfrågor samt olika typer av specialister.

Här hittar du våra riktlinjer.